Funcție nouă pentru fiica Zinaidei Greceanîi

Decizia Guvernului de a numi pe Oxana Greceanîi în funcţia de reprezentant al Guvernului Republicii Moldova în Comisia Economică Euroasiatică a fost dur criticată de ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Potrivit lui Popescu prin această decizie, „guvernul Dodon” își bate și mai tare joc de politica externă a Republicii Moldovei. Mai mult, ex-ministrul de Externe a calificat aceste acțiuni – „moft” care va costa bugetul de stat câte 10.000 de euro lunar.

„Profitând de faptul că societatea noastră (și nu doar) este bulversată de coronavirus, guvernul Dodon a decis să-și bată și mai tare joc atât de politica noastră externă – și asta aflată în stare de izolare și dezechilibru acut. Mă refer aici la tentativele de a atașa simbolic și practic Moldova la Uniunea Euroasiatică: în loc să obțină ridicarea embargoului impus nejustificat asupra țării noastre de către Federația Rusă, în loc să ceară respectarea de către Federația Rusă a acordului de liber schimb cu Moldova, prioritatea Guvernului a fost numirea doamnei Oxana Greceanîi drept reprezentant la Uniunea Euroasiatică. Acest act nu se înscrie în prioritățile politicii externe, nici măcar ale guvernului Chicu, și contravine clar însuși numelui de Minister de Externe și Integrare Europeană, pentru că integrarea euroasiatică este în totală contradicție cu misiunea Ministerului de externe. Literele IE din abrevierea MAEIE înseamnă Integrare Europeană, nu Integrare Euroasiatică”, susține Popescu. 

În acest context, fostul ministru se întreabă cât va costa bugetul de stat acest gest eurasiatic.

„Probabil peste 5.000 euro pe lună, dacă ținem cont de salariu și prețul de chirie al unui apartament. Iar dacă vorbim și despre șofer și sediu separat, mai adăugați 4-5.000 euro pe lună”, a specificat fostul ministru. 

Totodată, Nicu Popescu este de părerea că în condițiile în care Guvernul nu are banii și capacitatea pentru a se ocupa de sănătatea cetățenilor, „să te aventurezi în cheltuieli majore doar de dragul unor himere euroasiatice este culmea tupeului.”

De asemenea el spune că în condițiile în care țara noastră are deja un ambasador la Moscova, nu înțelege de ce era nevoie de crearea unui astfel de post.

Iar la modul simbolic – Moldova nu este Eurasia! Moldova este în Europa. Și încetați să forțați și atașarea Moldovei la spațiul eurasiatic, distant și străin țării noastre!”, a conchis Popescu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *