816 milioane de lei pentru un proiect de lege în susținerea cetățenilor și antreprenorilor

Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea unor acte legislative care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

Principalele propuneri incluse în proiectul de lege sunt majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei, acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj și susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

Totodată, titularii de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă vor fi scutiți de plată.

Va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar termenul de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență va fi prelungit până la 25 iulie.

Guvernul preconizează cheltuieli de circa 320 milioane de lei pentru unele măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător și 264 milioane de lei pentru implementarea unor măsuri de susţinere socială a cetăţenilor, alte 232 milioane de lei fiind preconizate pentru alte măsuri.

Conform Ministerului Finanțelor, proiectul de lege nu are drept scop armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *