Prima rată în cadrul programului Prima Casă a fost micșorată

Guvernul a aprobat un şir de modificări la programul de stat „Prima Casă”, inclusiv micşorarea primei rate de la 10% la 5% din preţul de procurare a locuinţei. Decizia a fost aprobată astăzi, de Cabinetul de miniştri.

Potrivit Infotag, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a spus că scopul proiectului este de a majora numărul cetăţenilor care pot beneficia de programul „Prima Casă” pentru a obţine un credit ipotecar.

„Se propune majorarea vârstei participanţilor la program de la 45 până la 50 ani. Se mai propune înlocuirea condiţiei privind lipsa locuinţei sau a spaţiului locativ mai mare de nouă metri pătraţi pentru fiecare membru al familiei cu o altă condiţie, care să permită persoanelor care au deja locuinţă să cumpere o locuinţă cu suprafaţă mai mare”, a spus el.

Potrivit ministrului, se propune ca în categoriile beneficiarilor de compensaţii să fie adăugate persoanele care au accesat un credit ipotecar până la lansarea programului „Prima Casă”.

Potrivit datelor prezentate, de la lansarea programului, în martie 2018, de credite ipotecare au beneficiat 4,2 mii de cetăţeni. 

Valoarea totală a împrumuturilor constituie 2,1 mlrd. lei. Din numărul total de beneficiari, 2,9 mii sunt familii. 

Vârsta medie a solicitanţilor este de 31 de ani. 

De compensaţii din partea statului beneficiază 606 de persoane în partea a doua a programului (bugetari), 1.557 – în partea a treia (familii cu copii), 311 – în partea a patra (angajaţii din sectorul privat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *