Oxford University: un vaccin anti-coronavirus ar putea fi gata până în septembrie

Un vaccin împotriva noului coronavirus, aflat în lucru la Oxford University, ar putea fi gata până în septembrie, a declarat profesoara de vaccinologie Sarah Gilbert, care coordonează echipa de cercetători, transmite Bloomberg.

Sarah Gilbert a declarat sâmbătă publicaţiei The Times că este sigură în proporţie de 80% să vaccinul ar putea fi gata până în septembrie.

Experţii au avertizat anterior că dezvoltarea vaccinurilor durează de obicei ani de zile, iar în cazul vaccinului pentru coronavirus, acesta ar putea fi gata în cel mai bun caz în 12 până la 18 luni.

În cazul echipei de la Oxford, nu este doar o bănuială şi, pe măsură ce trec săptămânile, avem mai multe date de analizat”, a declarat Gilbert publicaţiei londoneze.

Echipa condusă de Gilbert este una dintre zecile la nivel mondial care lucrează la un vaccin şi este cea mai avanată din Marea Britanie, a spus profersoara.

În timp ce Marea Britanie va intra în a patra săptămână de restricţii, un vaccin ar fi fundamental pentru relaxarea măsurilor de limitare a circulaţiei persoanelor şi revenirea la o viaţă normală.

Gilbert a spus că testele pe oameni pentru vaccin vor începe în două săptămâni.

Remarcile sale au avut loc în timp ce bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit 100.000 la nivel mondial. Sâmbătă, numărul deceselor din Marea Britanie a atins 9.875, iar numărul persoanelor infectate a urcat la 78.991.

Producerea a milioane de doze de vaccinuri ar putea dura luni de zile. Gilbert a spus că discută cu guvernul britanic despre finanţare şi începerea producţiei înainte de obţinerea rezultatelor finale ale testelor, ceea ce ar permite oamenilor să aibă acces imediat la vaccin, dacă se va dovedi că funcţionează. Ea a adăugat că succesul până în toamnă ”este posibil, dacă totul va decurge perfect”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *