Calendar istoric – 3 octombrie

În această zi 1962 este lansat Programul Mercury: Sigma 7 la Cape Canaveral, cu astronautul Wally Schirra la bord, pentru șase orbite timp de nouă ore de zbor.

Scopul acestui program era să trimită un om pe orbită. A debutat cu lansări fără om la bord și cu animale. A mai urmat un zbor de 3 orbite, Aurora 7, unul de 6 orbite, Sigma 7 și unul de 36 de ore, ultimul zbor spațial american cu o singură persoană la bord, Faith 7. Programul Mercury a costat 384 mil. $ și s-a încheiat în 1963. Au participat 7 astronauți: Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper, supranumiți „The Mercury Seven”.

Tot în această zi s-a născut Zlatan Ibrahimović (1981), fotbalist suedez

Este un fotbalist suedez de origine bosniaco-croată, care joacă pe postul de atacant la echipa italiană AC Milan. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari atacanți din istorie, datorită execuțiilor și tehnicii sale excepționale, fiind deseori comparat cu Marco van Basten.

Numele de familie al lui Zlatan vine din partea tatălui Sefiks care este musulman, Zlatan este, totuși, catolic.

Tot în această zi a murit  Aurel Stroe (2008), compozitor, profesor, muzician, autor, publicist și muzicolog român (n. 1932)

A scris muzică cultă, contemporană, simfonică, vocal-simfonică, de cameră, corală, muzică electronică și muzică de scenă.

A studiat în particular pianul cu Maria Fotino și compoziția cu Marțian Negrea, după care a urmat cursurile Conservatorului din București. Printre operele sale se numără Muzică de teatru, Muzică vocal-simfonică, Muzică concertantă, Muzică de cameră, corală, vocală, electronică, precum și muzicologie.

În această zi (1945) a fost înființată Federația Sindicală Mondială – FSM

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ şi este independentă faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi faţă de organizaţiile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *