Calendar istoric – 10 octombrie

Astăzi este Ziua Mondială a Câinelui

Oamenii din lumea largă iubesc câinii, fie ei micuți, puiuți ori uriași. Nici un alt animăluț de companie nu are atâtea zile dedicate lui. Cățeii din Germania sunt sărbătoriți în iunie, cei din SUA în august, iar alții sărbătoresc Ziua Mondială a Câinelui în această zi.

Sunt zeci de zile dedicate câinelui: zile de adopție, împotriva obezității la căței, ziua terapiei, ziua aprecierii rasei, chiar și a drepturilor animalelor. Oamenii aduc astfel un omagiu patrupedelor care ne sunt mereu alături şi ne alină singurătatea, oferindu-ne prietenia lor şi, mai ales, loialitate.

Tot astăzi este sărbătorită Ziua Mondiala A Sanătății Mintale

Ziua mondiala a sanatatii mintale, marcate anual pe data de 10 octombrie, se desfasoara in acest an sub genericul „Sanatatea mintala si bolile cronice – necesitate de ingrijire continua si integrata” si are drept scop de a atrage atentia opiniei publice asupra acestei grave probleme de sanatate.

Tulburarile psihice includ depresia, abuzul de substante psihotrope, schizofrenia, retardul mintal, autismul si dementa si pot aparea la barbati si femei la orice varsta, indiferent de rasa si origine etnica. Estimarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au aratat ca, la nivel global, peste 450 milioane de oameni sunt afectati de tulburarile mintale, de comportament, tulburari neurologice si de consecintele utilizarii substantelor.

Iar în această zi 1999: Este ridicată „Roata din Londra“, la acel timp cea mai mare roată din Europa

Roata din Londra, cunoscută sub numele de ”Ochiul Londrei” (engleză London Eye) reprezintă o roată gigant de observație din Londra aflată în Grădinile Jubilee de pe malul sudic al râului Tamisa. Structura are o înălțime de 135 m și a fost construită ca parte a celebrării noului mileniu.

În această zi a murit 1995 Nicu Vladimir, muzician folk român (n. 1950)

Absolvent al Institutului de arte plastice din București, secția pictură. Membru, pentru o scurtă perioadă, a cenaclului Flacăra. Participant la Festivalul folk din Sighișoara din 1974. În iulie 2007, la Vama Veche, a avut loc o gală folk „in memoriam Nicu Vladimir”.

În 2010 a fost publicată o carte+CD intitulată „Lucrătorul ostenit” (îngrijită de Daniel-Silvian și Petre Emil Kindlein, ed. Blumenthal).

Grupul Pasărea Colibri a înregistrat cântecul lui „Ce de lupi se înconjoară” pe albumul Cântece de bivuac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *