Calendar istoric – 11 octombrie

Astăzi este sărbătorită Ziua mondială de luptă împotriva durerii

Decizia a fost luată în urma reuniunii Congresului de Oncologie de la Istanbul, și a președintelui Asociației Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount.

Pe lângă durerea fizică, oamenii se confruntă frecvent și cu durerile sufletești. Nu de puține ori oamenii dezvoltă afecțiuni care nu pot fi tratate clinic.

S-a născut  Ștefan Octavian Iosif (1875), poet român (d. 1913)

A fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români. A îndeplinit funcții administrative minore, precum copist la Ministerul de Domenii, corector de ziar, custode al Bibliotecii Fundației Universitare, custode al Muzeului Theodor Aman, încercând să-și suplimenteze veniturile din lecții particulare, din colaborarea la diverse periodice și din vânzarea propriilor volume.

A fost redactor, încă de la înființare, al revistei Sămănătorul (1901) a lui Nicolae Iorga, a colaborat și la Adevărul, Adevărul ilustrat, Convorbiri literare etc.

Tot în această zi în 1968 NASA lansează Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord

Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy.

Nava a fost plasată pe o orbită de 227,8 x 283,4 kilometri (123 x 153 mile nautice). Obiectivul principal al misiuni Apollo 7 era: „Demonstrarea fiabilității Modulului de Comandă/de Serviciu și a echipajului; demonstrarea capabilității de cuplare a Modulului de Comandă/de Serviciu cu alte vehicule aflate pe orbită”. Timp de aproape 11 zile, Modulul de Comandă a fost supus unei serii de teste. Aproape fără excepție, toate sistemele navei erau pregătite.

Iar în această zi a murit Meriwether Lewis (1809), explorator american (n. 1774)

A fost un militar american, călător și explorator al Americii de Nord, iar ulterior, spre sfârșitul vieții sale, guvernator al teritoriului Louisiana.

Ca secretar al președintelui Thomas Jefferson, i se încredințează, de către acesta, conducerea împreună cu William Clark, a unei importante expediții de explorare a nord-vestului Statelor Unite, pentru găsirea unei posibile căi de navigație între Munții Apalași și Oceanul Pacific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *