Calendar istoric – 14 octombrie

În Țara Românească a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente

Cel mai mare seismolog din România a calculat când va avea loc Marele  Cutremur: E aproape

Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Și Bucureștiul a fost grav afectat, aici prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții. (14/26)

Iar în această zi în 1789 George Washington proclamă prima Thanksgiving Day

Thanksgiving 'pre-tox': How to eat healthy this week and Thanksgiving Day -  ABC News

Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada).

Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.

Tot astăzi, în 1900 Apare cartea Interpretarea viselor a psihologului Sigmund Freud

Opere esentiale 2 - Interpretarea viselor - Sigmund Freud - Libris

Sigmund Freud este cel care are meritul de a considera ca visul are un sens si tot el este cel care a cautat sa descifreze mecanismele prin care este incifrat acest sens in vis. El a fost primul care a afirmat ca visele nu sunt rezultatul intamplarii, ci ele exprima gandurile si problemele noastre constiente.

În această zi, în 1853 s-a născut Ciprian Porumbescu, compozitor român (d. 1883)

Ciprian Porumbescu, 166 de ani de la naștere | Libertatea Cuvântului  (Cernăuți)

A fost un compozitor român, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” în Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. În această perioadă îl frecventează, la Viena, pe Eusebius Mandyczewski, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, în particular, la teoria muzicii. Între 1873 și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *