Calendar istoric – 15 octombrie

În această zi, în anii 70 î.Hr. s-a născut Virgiliu, poet roman (d. 19 î.Hr.)

Parco della Grotta di Posillipo5 (crop).jpg

Publius Vergilius Maro (cunoscut în limba română ca Virgiliu) a fost un poet latin, autor al epopeii în versuri Aeneis („Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor. Multe din datele biografice nu sunt sigure, cele mai multe informații datează din perioada antică târzie sau provin din legende ale evului mediu timpuriu.

Tot în această zi în 1451 La Reuseni, a fost ucis Bogdan al II-lea, domn al Moldovei, de către Petru Aron

Stamp of Moldova 357.gif

A fost domn al Moldovei între 12 octombrie 1449 – 17 octombrie 1451. După unii istorici este fiul din flori al lui Alexandru cel Bun, mama sa fiind necunoscută. După alții, este fratele lui Alexandru cel Bun. Bogdan al II-lea este tatăl lui Ștefan cel Mare.

A fost în relații foarte bune cu Iancu de Hunedoara, care l-a susținut la luarea tronului. A fost căsătorit cu Doamna Oltea, care s-a călugărit sub numele de Maria și care a murit la 4 noiembrie 1465, fiind înmormântată la Mănăstirea Probota din județul Suceava.

Tot în această zi a murit Tamara Buciuceanu-Botez, (2019) actriță română de teatru și film (n. 1929)

Tamara Buciuceanu (1).jpg

A fost o actriță română de teatru, film și televiziune din generația de aur.  A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film. A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

Iar în această zi este sărbătorită Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural

TVR MOLDOVA

Din anul 2008, Ziua internațională a femeilor din mediul rural este sărbătorită pe 15 octombrie. Tema din acest an este „Femeile și fetele din mediul rural construind rezistența la schimbările climatice”, subliniind rolul important pe care femeile și fetele de la sate îl joacă în construirea rezistenței pentru a face față crizei climatice.

Instituită prin Rezoluția generale a ONU privind îmbunătățirea situației femeilor din mediul rural, această zi internațională recunoaște „rolul critic și contribuția femeilor din mediul rural, inclusiv a femeilor indigene, în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *