Calendar istoric – 19 octombrie

Astăzi în Republica Moldova este sărbătorită Ziua juristului

La 19 octombrie în Republica Moldova este celebrată sărbătoarea profesională- Ziua Juristului. Aceasta a fost instituită la data de 11 octombrie 2000, prin decretul președintelui Republicii Moldova. Este o sărbătoare a specialiștilor în toate profesiile juridice și a celor care aspiră să devină juriști.

În această zi sunt felicitați cei, pe umerii cărora se află o responsabilitate enormă pentru protecția drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor, formarea culturii juridice a societății, a respectului pentru lege.

Republica Moldova tinde să devină un stat de drept, bazat pe supremația legii. Doar lucrătorii din domeniul justiției sunt în stare să asigure respectarea legislației, jurisprudenței, atât în raporturile juridice interne, cât și cele externe.

Tot în această zi, în 1972 Heinrich Böll primește Premiul Nobel pentru Literatură

Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg

A fost unul dintre cei mai proeminenți scriitori germani de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Am vrut să scriu dintotdeauna, am încercat de timpuriu, însă cuvintele le-am găsit abia mai târziu”, mărturisește Heinrich Böll. A început să scrie din copilărie, a publicat prima carte abia la 30 de ani, iar în 1972, la 55 de ani, a primit Premiul Nobel pentru literatură. S-a născut în 1917, fiind al optulea copil al unei familii care ura războiul.

Primii bani care i-au căzut în mână a fost o bancnotă de un miliard de mărci, pe vremea când tatăl lui ridica de la bancă bani cu căruța pentru a-și plăti ucenicii.

În 1908 s-a născut Dumitru Almaș, prozator și istoric român (d. 1995)

A fost un prozator, istoric, scriitor, publicist și profesor universitar român, autor de romane istorice și de biografii romanțate. A inițiat în 1967 și a condus, ca redactor șef, revista „Magazin istoric” până în anul 1971.

A fost consultant istoric la filmele Pintea (1976), Iancu Jianu, zapciul (1980) și Iancu Jianu, haiducul (1981)

Iar în această zi, în 1961 a murit Mihail Sadoveanu, scriitor român (n. 1880)

A fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani.

Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară Viața Românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *