Calendar istoric –19 noiembrie

În această zi, în 1998 Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fară barbă este vândut la licitație pentru suma record de 71,5 milioane de dolari

Autoportret fără barbă - Wikipedia

Pictorul și-a surprins figura pe pânză, după ce se bărbierise și a făcut apoi opera cadou mamei sale, când aceasta a împlinit 70 de ani. Autorul însuși ar fi fost uimit de prețul plătit de cumpărătorul rămas anonim până azi. Van Gogh nu reușise să vândă, în timpul vieții, decât un singur tablou, peisajul „Viile roșii din Arles”, pentru modesta sumă de 400 de franci.

Astăzi este Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier

Anual, în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie, Republica Moldova alături de țările UE, marchează Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier.

Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier a fost lansată de Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier (FEVR) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) în anul 2005.

Iar în această zi, în 1938 s-a născut Ted Turner,  fondatorul canalul de știri CNN

Ted Turner LF.JPG

Este mai bine cunoscut pentru că a fondat TBS și CNN, pentru căsătoria sa cu Jane Fonda, ca și pentru suma de un miliard de dolari donată Organizației Națiunilor Unite.

Imperiul mediatic al lui Turner a început cu afacerea panourilor publicitare a tatălui său, de care s-a ocupat de la vârsta de 24 de ani, după sinuciderea acestuia.

După cumpărarea unei stații de UHF, din Atlanta, în 1970, a început construirea „Turner Broadcasting System”. Cable News Network. A revoluționat media de informație, reușind să transmită practic în direct dezastrul navetei spațiale Challenger, în 1986, și cele mai importante momente din Războiul din Golf în 1991.

În 1919 a murit Alexandru Vlahuță, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (n. 1858)

Alexandru Vlahuţă.jpg

A fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *