Calendar istoric –21 noiembrie

Astăzi este declarată Ziua mondială a salutului

Inițiativa a luat naștere în anul 1973, fiind propusă de către fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, SUA, şi a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace şi de 180 de ţări.

A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ea constituind o formă de protest nonviolent la adresa războiului.

Tot astăzi este Ziua mondială a televiziunii

Decizia a venit ca urmare a discuțiilor avute în cadrul primului Forum Mondial al Televiziunii. Întrunirea a avut loc la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

La aceasta au participat personalități din domeniul mass-media care au discutat despre importanța tot mai mare a televiziunii într-o lume în schimbare.

În 1694 s-a născut Voltaire, scriitor și filozof francez (d. 1778)

Voltaire a fost un scriitor prolific, și a produs piese de teatru, poezie, romane, eseuri, lucrări istorice și științifice, peste 21.000 de scrisori și peste două mii de cărți și pamflete.

Cea mai mare lucrare filosofică a lui Voltaire a fost „Dictionnaire philosophique” ( „Dicționar filozofic”) Publicat în 1764. Criticile se îndreptată către instituțiile politice franceze, dușmani personali, Biblia și Biserica Romano-Catolică.

Iar în 1887 a murit Petre Ispirescu, folclorist și povestitor român (n. 1830)

Petre Ispirescu - Foto03.jpg

A fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român.Este cunoscut mai ales datorită activitații sale de culegător de basme populare românești pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.

Dintre operele sale, fac parte: Colecție de șase basme în Țăranul Român, Legendele si basmele romanilor. Ghicitori și Proverburi, Snoave și Povești populare, Isprăvile și viața lui Mihai Viteazu, Poveștele unchiașului sfătos. Precum şi basmele Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Aleodor Împărat, Ileana Simziana, Broasca țestoasă cea fermecată, Înșir-te mărgărite etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *