Femei care trebuie să se regăsească în lista cetățenilor de onoare a mun. Bălți, tema discuției în cadrul unei mese rotunde organizate de LEX XXI

Potențialul femeilor trebuie valorificat, iar cele care ajung să obțină rezultate remarcabile în activitate ar trebui să se regăsească în lista cetățenilor de onoare  a mun. Bălți. Despre acesta s-a discuta  în cadrul unei mase rotunde organizată de reprezentanții Asociației pentru Drepturile Omului LEX XXI „.

La eveniment au participat activiști, reprezentanți ai ONG-urilor di Bălți, consilieri municipali și deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit participanților, femeia a fost întotdeauna activă, combinând mai multe activități în același timp: acasă, serviciu, copii, doar că stereotipurile au creat impediment în promovarea femeilor.  

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Moldova Împotriva Discriminării, implementat de Gender-Center în parteneriat cu IREX Europe și Genderdoc-M, cu sprijin financiar a Uniunii Europene.

Un raport Gender Gap Index situează Moldova pe locul 64 din 135 privind echilibrul între sexe în politică. Suntem alături de ţări ca Tadjikistan, El Salvador, Franţa, Mauritania sau Bangladesh, în ceea ce priveşte numărul femeilor în Legislativ. Procentajul cel mai mare de femei în Parlament este deţinut de Suedia şi Africa de Sud, cu 45 la sută, urmate de Cuba, Islanda şi Finlanda cu 43 de procente. În România, doar 11 la sută dintre legislatori sunt femei, iar în Ucraina – 8 procente. Statele Unite sunt pe locul 72, cu 17 procente, iar Federaţia Rusă ocupă poziţia 84, femeile având o reprentare de 14 la sută în Parlament. Media europeană este de puţin peste 23 la sută. În schimb, în ţări ca Yemenul, Arabia Saudită, Qatar sau Oman femeile sunt ţinute la cratiţă. Aceste state sunt la coada clasamentului, neavând nicio femeie în legislative.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *