Calendar istoric – 2 decembrie
În 1901 a apărut, la București, revista literară săptămânală „Sămănătorul” sub conducerea lui George Coșbuc și Al. Vlahuță

A fost o revistă literară săptămânală, concepută de către George Coșbuc și Alexandru Vlăhuță și care a apărut la București, între 2 decembrie 1901 și până la 27 iunie 1910 fără întrerupere. A jucat un rol important în viața literară a vremii și a constituit catalizatorul pentru înființarea curentului ideologic și literar care i-a purtat numele – Sămănătorismul.
Acest curent, promovat de colaboratorii revistei și teoretizat de Nicolae Iorga, susținea, în special prin intermediul paginilor revistei, valorile naționale tradiționale și folclorice, necesitatea culturalizării țărănimii, etc. „Sămănătorul” a publicat numeroase texte folclorice, documente istorice, pagini inedite din opera lui Mihai Eminescu, precum și comentarii privind clasicii literaturii române, traduceri din literatura universală, etc.
Iar în 1915 Albert Einstein publică teoria relativității generalizată

Teoria relativității reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă și relativitatea generală.
Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice. Când doi observatori examinează configurații diferite, și anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.
Tot în această zi, în 1935 s-a născut Nicolae Labiș, poet român (d. 1956)

A fost un poet român. Criticul Eugen Simion l-a supranumit, metaforic, „buzduganul unei generații”.
La absolvire a fost angajat ca redactor la revista Contemporanul, apoi la Gazeta literară. Începând din toamna lui 1955 urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, însă renunță după doar un semestru. Poemul său, Moartea Căprioarei, apare în Viața Românească în acest an.
Astăzi este sărbătorită Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei

Sclavia nu este doar o relicvă istorică. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Deşi sclavia modernă nu este definită prin lege, ea este folosită ca termen umbrelă, care acoperă practici, precum munca forţată, exploatarea copiilor prin muncă, recrutarea forţată a copiilor pentru a-i utiliza în conflictele armate, vânzarea de copii, căsătoria forţată, vânzarea femeilor, traficul de persoane şi organe umane, exploatarea sexuală etc.
Această zi este marcată cu scopul de a eradica formele contemporane de sclavie, prin acţiuni menite să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forţate şi să intensifice eforturile pentru asigurarea de garanţii privind prevenţia fenomenului muncii forţate, protecţia şi accesul la justiţie.