Calendar istoric – 9 decembrie

Este Ziua Internațională a Anticorupției

9 decembrie – Ziua Internationala Anticoruptie | Radio România Oltenia  Craiova

Este  marcată în fiecare an la  9 decembrie, fiind adoptată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.

Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private.

România a semnat Convenția la data de 9 decembrie 2003 la Merida și ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

În 1968 în SUA  a avut loc prima demonstrație a utilizării mouse-ului

Calendarul zilei 9 decembrie: Spania a devenit republică | Jurnal.md

Este unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerului (calculatorului electronic) modern. A devenit aproape un „element” hardware standard al oricărui computer.

De obicei mausul este un obiect mic echipat cu una sau mai multe taste, modelat astfel încât să poată fi apucat și mânuit ușor cu mâna. Principiul lui de funcționare se bazează pe recunoașterea de către computer a mișcării sale relativă la suprafața plană pe care este așezat și deplasat.

În 1608 s-a născut John Milton, poet și publicist englez (d. 1674)

John Milton - Project Gutenberg eText 13619.jpg

A fost poet englez, faimos pentru poemul epic în versuri albe Paradise Lost (Paradisul pierdut), care reprezintă una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze.

Dintre lucrările sale fac parte L’Allegro, Il Penseroso, Comus (a masque), Lycidas.

Iar în 1937a murit Gustaf Dalén, fizician suedez, laureat al Premiului Nobel (n. 1869)

Nils Gustaf Dalén.jpg

A fost un fizician, inventator, antreprenor și inginer suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1912. A studiat la început turbinelor cu gaz, domeniu în care nordicii au excelat. A inventat un regulator automat pentru aprinderea farurilor cu acetilenă, care a dus la dezvoltarea farurilor pentru navigație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *