Calendar istoric – 11 decembrie

Astăzi este Ziua internațională a muntelui

Pe 11 decembrie celebrăm „Ziua internațională a munților”

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat data de 11 decembrie ”Ziua internațională a muntelui”, sărbătorită începând cu anul 2003, cu scopul de a construi alianțe/parteneriate care să aducă schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane, conștientizând importanța munților pentru viață.

În 1946 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial

ЮНИСЕФ: Война в Йемене разделила тысячи семей

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1946. În 1953, numele său a fost prescurtat în Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite, dar este mai cunoscut sub acronomimul său popular UNICEF. Cu sediul în New York, UNICEF oferă asistență umanitară și pentru dezvoltarea copiilor și mamelor lor în țările în curs de dezvoltare.

Agenție fondată prin voluntariat, UNICEF supraviețuiește prin fonduri guvernamentale și donații private. UNICEF a primit în 1965 Premiul Nobel pentru Pace; Se concentrează în principal pe cinci priorități de bază: Educația fetelor, Plus de imunizare, Protecția copilului, HIV/SIDA și Copilărie pentru copii. Alte priorități includ supraviețuirea copiilor, copilul și familia și sporturi pentru dezvoltare.

Tot în această zi, în 1970 s-a născut Erkan Petekkaya, actor turc

??? Erkan Petekkaya stops working for his family – Tv Turca . GRATIS

A jucat în mai multe serii dramatice de televiziune, printre care Beyaz Gelincik (Maci albi) (2005–07), Sessiz Fırtına (Furtuna tăcută) (2007–08) Öyle Bir Geçer Zaman ki („As Time Goes By”) (2010–12) , Dila Hanım (2012–14) și Paramparça (Piese rupte) (2014–17).

În 2017, cu ajutorul Fox TV, Petekkaya a semnat un contract cu „Karga Seven Pictures”, o companie de producție afiliată cu Red Arrow. A rămas în Los Angeles pentru a învăța cultura de la Hollywood.

Iar în 2011a murit Leonida Lari, poetă, traducătoare și politiciană (n. 1949)

Poezia zilei: „De Patrie” - Leonida Lari

A fost o poetă, publicistă, scriitoare, activistă, om politic și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România.

Este autor a 24 de volume de poezie și proză, precum și traducător din marea poezie universală. Piața Diolei, Marele vânt, Mitul trandafirului, Scoica solară, Insula de repaus, Lumina grăitoare etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *