Satul fantomă din raionul Ocniţa care figurează doar pe hârtie. În localitate a rămas doar o singură locuință, restul au fost cumpărate și demolate de un fermier

Avea cândva viaţă, reţea de electicitate şi câteva uliţe pe care se jucau copiii. Acum nu e suflare de om acolo, pentru că satul Stălineşti, din comuna Corestăuţi, raionul Ocniţa, apare doar pe harta administrativă a Republicii Moldova. Oficial, de mai bine de şapte ani, în sat nu mai este niciun locuitor.

Figurează doar pe hârtie, iar în realitate este un teren agricol şi doar o casă. Acum în localitatea Stălineşti, care se află la o distanţă de trei kilometri de comuna Corestăuţi este extrem de dificil să ajungi. A rămas doar o singură casă, care îi aparţine unui agent economic, restul locuinţelor au fost demolate. Astfel, terenul este folosit pentru agricultură. Nimic, practic nu mai aminteşte că acolo a fost odată un sat, scrie TVR Moldova.

Dacă treci prin zonă nici nu bănuieşti că acolo, oficial, este un sat. Nu are niciun indicator, iar drumul este ca cel de pe câmp. 

După recensământul din 2014, s-a stabilit că localitatea Stălineşti este pustie. Nimeni nu mai locuia acolo. În 2015, un fotograf a surprins prin obiectivul său, imagini cu sătucul fantomă. Erau doar ruinele unor case, pline de viaţă odinioară.  

Nu mereu însă a fost aşa. Localnicii din comuna Corestăuţi spun că, în perioada Uniunii Sovietice, la Stălineşti locuiau zeci de familii. Ei au fost strămutaţi din regiunea Cernăuţi, în localitatea Stălineşti. Satul era amplasat într-un loc frumos, dar nu mai oferea condiţii de trai.

„În perioada sovietică, acolo, erau mulţi copii. Aveau chiar şi o bibliotecă mobilă. În mare parte, fiecare locuitor avea grădină. Îmi amintesc că şi noi aveam terenuri şi mergeam toţi încolo”, povestește Liubovi Batîr, bibliotecară. 

„Puţin ce îmi amintesc şi eu. Acolo erau 12 curţi. Locuiau doar persoanele în vârstă. Din tineri, nimeni nu era. Rând pe rând, care au murit, care au plecat la copii. Era frumos, un iaz, o pădure mică”, spune unul din foștii localnici ai satului. 

 În urmă cu câţiva ani, un agent economic a cumpărat tot satul şi l-a demolat.

Un agent economic a cumpărat de la oameni grădinile şi casele oamenilor. A decis că nu are nevoie de locuinţe şi le-a demolat. A îndreptat pământul şi l-a pregătit pentru agricultură. Ulterior, a vândut altui agent economic. Ei cultivă produse agricoleÎnainte acolo locuiau aproximativ 50 de familii. Erau străzi, în perioada sovietică aveau şi magazin, era o şcoală pentru clasele primare. Cu timpul totul s-a ruinat”, spune Boris Pisarciuc, primarul comunei Corestăuţi. 

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în urma Recensământului populaţiei şi a locuinţelor din 2014, nouă sate din Republica Moldova nu mai aveau nici un locuitor. Acum, numărul satelor pustii poate fi şi mai mare. De la an la an, populaţia Republicii Moldova scade dramatic şi tot mai mulţi aleg să înceapă o nouă viaţă departe, peste hotare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *