Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, originar din raionul Florești, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani

Prozatorul și publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru, originar din raionul Florești, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Vestea tristă a fost anunțată ieri, 20 ianuarie, de către soția prozatorului, Tamara Cibotaru.

Pe parcursul activității sale profesionale, Mihail Gheorghe Ciobanu a activat în calitate de redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-șef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-șef la revista „Moldova”, șef de secție la Agenția Informațională de Stat Moldpres. Activitatea sa a lăsat și alte rezultate pentru întreg sistemul administrativ din Republica Moldova, în perioada anilor 1994 – 1997, exercitând funcția de ministru al culturii.

Mihail Gheorghe Cibotaru a semnat mai multe volume de proză, publicistică dar și scenarii pentru filme artistice și documentare. Chiar dacă în ultimii zece ani de viață a fost orb, acesta a continuat să creeze. Acum doi ani, a lansat două volume de proză, iar în toamna anului trecut anunța că pregătește „o carte de povestiri scrise pe întuneric”.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul de Stat pentru volumul de publicistică „Sârjoaca”, în anul 2008 cu Premiul de excelență, iar în anul 2013 cu Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Totodată, în anul 1996 i-a fost acordat Ordinul „Gloria Muncii”, iar în aprilie 2015 i-a fost conferit „Ordinul Republicii”.

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru s-a născut la 21 iunie 1934, în satul Vărvăreuca din raionul Florești. După absolvirea școlii medii din Florești, a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filologie a Universității de Stat din Chișinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *