Spitalul Raional Edineț, obligat să restituie unei persoane banii cheltuiți în spital pe medicamente pentru tratarea coronavirusului

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat petiția unei persoane care, în perioada aflării sale în Spitalul Raional Edineț, a fost pusă în situația de a cumpăra unele medicamente pentru tratarea noului coronavirus.

Reprezentanții CNAM au constatat că Spitalul Raional Edineț, nu a asigurat existența în stoc a medicamentelor necesare prestării serviciilor medicale prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Acest fapt contravine normelor metodologice de aplicare a Programului unic și contractului de acordare a asistenței medicale semnat între CNAM și spital.

Drept urmare, instituția medicală este obligată să restituie persoanei cheltuielile de 9702 lei, suportate de aceasta în perioada aflării sale în spital între 15 octombrie și 10 noiembrie 2020.

CNAM a solicitat conducătorului Spitalului Raional Edineț onorarea obligațiilor contractuale, îmbunătățirea sistemului de control intern și neadmiterea în viitor a unor cazuri similare.

Menționăm că persoana care a fost nevoită, pe durata aflării sale în spital, să procure din surse proprii medicamente prescrise de medicul curant are dreptul să se adreseze conducerii instituției medico-sanitare pentru a-i fi restituite sumele achitate nejustificat. Pentru aceasta, persoana urmează să prezinte documentele ce confirmă procurarea medicamentelor, iar reprezentanții instituției vor examina cererea pacientului, conform prevederilor legale.

În caz de refuz al instituțiilor spitalicești de a restitui banii, persoanele pot depune o cerere similară și către CNAM.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *