ANI și CALM au dat startul sesiunilor de instruire pentru autoritățile publice locale

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) şi Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) au inițiat o campanie vastă de informare a primarilor și consilierilor locali, cu genericul ”Asigurarea integrității în APL. Aspecte legale și practice”. Aceasta s-a desfăşurat în perioada 08-10 februarie 2021.

Președintele ANI, Rodica Antoci a reiterat că instituția pe care o conduce inițiază procedurile de control în baza sesizărilor din partea persoanelor fizice și juridice, a investigațiilor jurnalistice sau a verificărilor ordinare ale declarațiilor de avere și intereselor personale. ”În vizorul Autorității sunt subiecții aflați în funcții înalte, deputați, miniștri, conducătorii autorităților centrale, judecători, procurori, fapt pentru care, anual emit o dispoziție în acest sens pentru verificarea din oficiu a declarațiilor depuse de către aceste categorii de subiecți. Unul dintre obiectivele noastre este de a preveni încălcarea legislației ANI, de aceea, în mod constant, reprezentanții ANI desfășoară acțiuni de instruire pentru primari, consilieri locali, secretari de consilii locale, în vederea diminuării numărului actelor de constatare a încălcărilor în privința acestor subiecți”, a mai precizat Președintele ANI.

La rândul său, Președintele CALM, Tatiana Badan a apreciat deschiderea ANI pentru organizarea unor noi sesiuni de instruiri, subliniind importanța acestora pentru pregătirea juridică a reprezentanților autorităților locale pentru o însușire mai rapidă a legislației. Pe parcurs, CALM va examina posibilitatea de a propune modificări asupra cadrului legal existent pentru eliminarea aspectelor lacunare”, a conchis Tatiana Badan.

Prima sesiune de instruire a fost organizată pentru reprezentanții APL din regiunea de nord a țării, la care au participat peste 60 de persoane.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *