Calendar istoric – 4 martie

În 1997 a murit Robert Dicke, fizician american (n. 1916)

Robert Henry Dicke.jpg

A fost un fizician american, cu contribuții însemnate în domenii ca: astrofizică, fizică atomică, cosmologie, teoria gravitației.

Bazându-se pe lucrările lui Paul Dirac, a formulat principiul antropic: „Universul are proprietățile pe care le are și pe care omul le poate observa, deoarece, dacă ar fi avut alte proprietăți, omul nu ar fi existat”

Iar în 1394 s-a născut  Prințul Henric Navigatorul, infante al Portugaliei, geograf (d. 1460)

Henry the Navigator1.jpg

A fost prinț al Portugaliei și geograf. Acesta a înființat un observator și o școală de navigație pe Capul Sf. Vincent. Aici a fost proiectat un nou tip de navă numită caravelă. El a finanțat și expedițiile de-a lungul coastei Africii de Sud.

A descoperit arhipelagurile Azore și Canare și a ajuns până în Golful Guineei.

În 1946, Frank Sinatra lansează primul său album The Voice Of Frank Sinatra

Frank Sinatra laughing.jpg

A fost cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul From Here to Eternity.

Și-a început cariera muzicală împreună cu Harry James și Tommy Dorsey. Sinatra a avut succes ca interpret de muzică ușoară în anii 1940, devenind idolul bobby soxer-ilor. Cariera sa profesională a stagnat la începutul anilor 1950, dar a revenit în 1954, după ce a câștigat premiul Oscar și un Glob de aur.

În 1923 se creează Liga Apărării Național-Creștine (LANC), organizație extremistă, condusă de profesorul universitar A.C. Cuza, din care s-a desprins Garda de Fier

Simbolul Mișcării Legionare (timbru)

Legiunea Arhanghelul Mihail, Mișcarea Legionară sau Garda de Fier, a fost înființată în România interbelică, la 24 iunie 1927, de Corneliu Zelea Codreanu – în urma rupturii dintre acesta cu mentorul și principalul său susținător, Alexandru C. Cuza – ca o organizație paramilitară teroristă de orientare naționalist-fascistă, cu un caracter mistic-religios, anticomunist, antisemitic, anticapitalist și antimasonic, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS.

În martie 1930, Codreanu a format Garda de Fier, ca ramură politică paramilitară a Legiunii, iar în 1935, Legiunea își schimbă denumirea oficială în partidul Totul pentru Țară. Membrii mișcării au fost numiți „legionari” sau „cămăși verzi”, din cauza uniformei verzi pe care aceștia le purtau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *