Calendar istoric – 13 martie

În 1891 a murit Théodore de Banville, scriitor francez (n. 1823)

Félix Nadar 1820-1910 Portrait de Théodore de Banville.jpg

A fost un poet francez, reprezentant al poeziei parnasiene.

Adept al teoriei artă pentru artă, versurile sale se caracterizează prin virtuozitatea formei.

Iar în 1907 s-a născut  Mircea Eliade, prozator, istoric al religiilor, romancier, eseist român, stabilit în Franța (d. 1986)

Mircea Eliade young.jpg

A fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor de origine română la Universitatea din Chicago, din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.

Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică variată. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite. Este membru post-mortem al Academiei Române (din 1990).

În 1977 are loc difuzarea în România a primului episod al serialului Toate pînzele sus

Toate pînzele sus este un serial de televiziune al Televiziunii Naționale Române (TVR), o adaptare cinematografică după romanul cu același nume, Toate pînzele sus!, al scriitorului Radu Tudoran.

Produs între 1975 – 1977, filmul prezintă aventurile devenite legendare ale celor doi prieteni, doi ingineri, colegi de studii, românul Anton Lupan și francezul Pierre Vaillant; francezul apărând la timpul trecut, doar în amintirile lui Lupan. Anton Lupan pleacă în căutarea goeletei L’Esperance, corabia sa și a prietenului său, fără să știe că a fost atacată de pirați în Marea Neagră, în largul portului Sulina, unde o și găsește eșuată în apropierea farului.

În 1934 s-a născut, în studiourile Walt Disney, celebrul personaj de desen animat Donald Duck

Acesta  a debutat în filmul The little hen, la 9 iunie 1934. În anul 1943, Donald devine, cu adevărat un star și primește Premiul Oscar pentru rolul din The Fuerhrer’s Face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *