Calendar istoric – 14 martie

În 1883 a murit Karl Marx, filosof și economist german (n. 1818)

Karl Marx 001.jpg

A fost un filozof german, istoric, economist, sociolog și jurnalist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești.

Marx a elaborat și o teorie a valorii: valoarea este expresia cantității de muncă conținută de un produs. „Plus-valoarea” reprezintă diferența dintre valoarea creată de muncitor în timpul muncii prestate și salariul primit, și reflectă astfel gradul exploatării capitaliste.

Astăzi este sărbătorită Ziua pi (Ziua Internațională a Matematicii)

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - Matematica.jpg

Ziua pi este o celebrare anuală a constantei matematice π (pi).Ziua pi este serbată pe 14 martie (3,14 în formatul lună,zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume.

Începând din 2019, pe 14 martie este sărbătorită în fiecare an Ziua Internațională a Matematicii, care a a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019.

Iar în 1929 s-a năcut  Iurie Darie, actor român de teatru și film (d. 2012)

A fost un actor român de scenă, film, radio, televiziune și voce. Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

Iurie Darie a decedat în data de 9 noiembrie 2012, la vârsta de 83 de ani, după o grea suferință, la domiciliul său de pe strada Chile nr. 12, din București.

În 1966 a avut loc premiera filmului Răscoala, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureșan

Filmul a obținut premiul Opera prima, la Festivalul de Film de la Cannes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *