Calendar istoric – 16 martie

În 1899  a murit Ernst Wilhelm Tempel, astronom german (n. 1821)

Ernst Wilhelm Leberecht Tempel.jpg

Ernst Wilhelm Tempel a fost un prolific descoperitor de comete: a descoperit sau a codescoperit în total 21 de comete, inclusiv cometa periodică 55P/Tempel-Tuttle, acum cunoscută pentru că este corpul părinte al ploii de meteori a Leonidelor, și 9P/Tempel, care a fost țintă a sondei spațiale Deep Impact a NASA, în 2005.

Între alte comete periodice descoperite de el, se citează 10P/Tempel și 11P/Tempel-Swift-LINEAR.

Iar în 1953 s-a născut Isabelle Huppert, actriță franceză

Isabelle Huppert Cannes 2017 2.jpg

Este o actriță franceză, de film, scenă, televiziune și voce, care a apărut în mai mult de 120 de filme de la debutul său pe marele ecran din 1971.

Huppert este cea mai nominalizată actriță a premiului César Award, cu 16 nominalizări, câștigând de două ori César pentru cea mai bună actriță pentru rolurile sale din filmele La Cérémonie (1995) și pentru Elle (2016).

În 1965 a  avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes

Pădurea spânzuraților este o ecranizare din 1964 a romanului omonim al scriitorului român Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională.  În anul 1966 a câștigat categoria „Première Oeuvre” a festivalului de film de la Cannes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *