Calendar istoric – 14 aprilie

În 2008 a murit  Ollie Johnston, pictor american (n. 1912)

OLLIE1989.jpg

A fost un pictor și animator american.

Iar în 1868 s-a  născut Oscar Obedeanu, artist plastic român

Oscar Obedeanu (1).jpg

Între lucrările executate la comandă se numără tabloul Ștefan cel Mare la Rahova pentru Universitatea din Iași care, mai apoi, a fost dăruit Muzeului Militar Central.

Referindu-se la pictura care prezenta „Escadronul regimentului de Gorj, atacând pe turci în fugă, după luarea redutei Vidin”, cronicarul Barbu Ștefănescu Delavrancea o considera „o pagină vie și mișcătoare care dovedește un fenomen foarte rar: un copil minune” (Revista nouă din 15 martie 1889).

În 1958, satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile

Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine pe nume Laika, care a trăit probabil doar câteva ore. Nu se cunoaște dacă Sputnik 2 s-a reîntors în condiții de siguranță pe pământ și dacă „pasagerul” a supraviețuit. Câinele Laika este considerat prima victimă a zborurilor spațiale.

În 1574 are loc Victoria de la Jiliștea a lui Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), împotriva turcilor

Ioan Voda.jpg

A fost domnul Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. După domnia sa, în Moldova a fost introdusă instituția mucarerului. În timpul domniei sale a dus o politică de întărire a autorității princiare, lovind în boierime, care l-a numit „Ioan Vodă cel Cumplit”.

A vrut să preia domnia încă de la răsturnarea lui Alexandru Lăpușneanu de către Despot Vodă. Neizbutind și nefiind ajutat nici de tătari, polonezi sau germani, se retrage la Constantinopol. Exilat la Rhodos în urma insistențelor reînscăunatului Alexandru Lăpușneanu, ajunge negustor de pietre scumpe, obținând avere și trecere la Constantinopol .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *