Calendar istoric – 15 aprilie

În 1765 a murit  Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711)

M.V. Lomonosov by L.Miropolskiy after G.C.Prenner (1787, RAN).jpg

Lomonosov s-a născut în Gubernia Arhanghelsk într-o familie de țărani. Din copilărie se ducea împreună cu tatăl său în largul mării să prindă pește. Băiatul a învățat de timpuriu să citească și dorea nespus de mult să învețe mai departe. La 12 ani Lomonosov fuge de acasă la Moscova pentru a învăța. Se duce până acolo pe jos, însoțind niște care cu pește înghețat.

Ca să poată intra la academia Slavo-Greacă-Latină din Moscova, el a fost nevoit să se dea drept fecior de nobil, căci ușa academiei era închisă pentru un băiat țăran. Șase ani mai târziu, drept răsplată pentru succesele sale remarcabile, Mihail Lomonosov a fost trimis în Germania la Christian Wolff, ca să studieze mineralogia și chimia.

Astăzi este celebrată Ziua mondială a artei

„Ziua Mondială a Artei” este marcată ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Ziua, sărbătorită pentru prima dată în 2012, a fost instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic; data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr. 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.

Iar în 1990 s-a  născut Emma Watson, actriță britanică

Emma Watson interview in 2017.jpg

Este o actriță britanică și model care a devenit celebră pentru rolul ei, Hermione Granger, din seria de succes Harry Potter. Emma Watson a fost aleasă pentru rolul lui Hermione Granger la vârsta de 9 ani, deși înainte a jucat doar în piesele de teatru de la școală. Din 2001 până în 2010 a jucat în opt filme din seria Harry Potter alături de Daniel Radcliffe și Rupert Grint. Munca lui Watson în filmele Harry Potter i-a adus multe premii și peste 10.000.000 lire sterline. Debutul de model a avut loc în 2009 participând la prezentarea colecției toamnă/iarnă a companiei Burberry.

În 2007, Emma Watson a anunțat că va juca în trei filme care nu aparțin seriei Harry Potter, acestea fiind: Pantofii de balet, filmul animat Povestea lui Despereaux și Beauty and the Beast (2017 film). Pantofii de balet a avut debutul la 26 decembrie 2007, având o audiență de 5.2 milioane spectatori, iar Povestea lui Despereaux a apărut pe marile ecrane în 2008 și a adunat un venit de 70 milioane dolari până în prezent.

În 2019, un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit

Incendiul de la catedrala Notre-Dame de Paris

Luând rapid o mare amploare, flăcările au distrus în întregime turnul-fleșă, care s-a prăbușit, cât și o mare parte din acoperiș precum și șarpanta monumentului. Mulțumită intervenției a sute de pompieri, structura globală a edificiului și cele două turnuri au fost cruțate, însă pagubele sunt considerabile. Intervenția câtorva sute de pompieri, până în dimineața zilei următoare, a putut să salveze structura globală a edificiului, cele două turnuri precum și fațada de apus. Totuși, stricăciunile și pierderile sunt considerabile, atât în interiorul cât și în exteriorul monumentului.

Incendiul a provocat o emoție foarte puternică, atât în Franța, cât și în întreaga lume, precum și o importantă acoperire mediatică. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul „groaznic”. Insula Île de la Cité, pe care se află catedrala Notre-Dame, a fost evacuată.

În aceeași seară, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a anunțat reconstrucția catedralei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *