Calendar istoric – 16 aprilie

În 1972 a murit Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)

Yasunari Kawabata 1938.jpg

A fost un prozator japonez a cărui operă, scrisă într-un stil plin de lirism și subtilitate, i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1968. A fost primul japonez și al treilea asiatic (după Rabindranath Tagore și Șemuel Iosef Agnon), care a câștigat acest premiu.

Scrierile lui Kawabata conțin un spațiu epic gol, non-acțiune și o reducere extremă a problematicii la câteva date, favorizând deplasarea centrului de greutate spre episod și detaliu. Kawabata povestește pe o linie unică, pe un singur plan, în care evenimentele sunt nivelate sub raport valoric, iar un conflict propriu-zis nu se constituie. Elementul-cheie, momentul-surpriză lipsesc, deși o tensiune difuz răspândită în text pare să le cheme.

Iar în 1984 s-a  născut Claire Foy, actriță engleză

Claire Foy in 2017.jpg

Este o actriță britanică. În 2017 a obținut Globul de Aur pentru cea mai bună actriță de televiziune într-un serial dramatic pentru rolul Elisabeta a II-a în The Crown.  A jucat rolul principal Helen în filmul TV The Night Watch, care s-a bazat pe un roman de Sarah Waters. Ea a revenit pe scenă în februarie 2013, ca Lady Macbeth, alături de James McAvoy în rolul titular, în Macbeth la Trafalgar Studios.

Iar în 1889 s-a  născut  Charlie Chaplin, actor, regizor, compozitor și producător britanic (d. 1977)

A fost un actor, comediant și regizor englez. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator).

În 2007, un student din Statele Unite, a ucis 32 de oameni și a rănit alți 23 înainte de a se sinucide, într-o Universitate din statul Virginia. Evenimentul a rămas cunoscut sub numele de: masacrul de la Virginia Tech

2007 Virginia Tech massacre students outside Lee.jpg

Acesta a avut loc în campusul Universității Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, Statele Unite. A fost cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, cu un număr de 33 de persoane decedate.

Seung-Hui Cho a fost identificat de autorități drept făptașul atacului. S-a născut în Coreea de Sud și a crescut în Virginia. Avea drept de rezidență în SUA, era student al Universității și locuia în campus.

Asupra sud-coreeanului s-au găsit două pistoale de calibru 9 și 22 mm, ambele folosite în incidente. Mesaje de compasiune și de încurajare au venit din toate colțurile lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *