Calendar istoric – 19 aprilie

În 2016 a murit Walter Kohn, chimist american de origine austriacă, laureat Nobel (n. 1923)

A fost un fizician și chimist teoretician american, evreu originar din Austria, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1998 – împreună cu John Pople) pentru contribuția sa la dezvoltarea teoriei funcționalului de densitate, care se bazează pe teorema Hohenberg-Kohn.

În anul 1959 Kohn a publicat descoperirea sa, cunoscută ca Anomalia Kohn, o divergență cu privire la relația de dispersie la fononi. Cercetările sale asupra teoriei funcționalei densității au început după lucrările efectuate (din 1963) la Paris (în colaborare cu Pierre Hohenberg) și la San Diego (în colaborare cu Lu J.Sham) asupra structurii electronice a aliajelor.

Iar în 1987 s-a  născut  Maria Șarapova, jucătoare rusă de tenis de câmp

Sharapova WM19 (5) (48521917742).jpg

Este o fostă jucătoare profesionistă de tenis din Rusia, deținătoare a cinci titluri de mare șlem. În anul 2004, ea a învins-o pe Serena Williams, câștigând astfel la vârsta de 17 ani titlul de la Wimbledon. Doi ani mai târziu, ea a înfrânt-o pe Justine Henin în finala de la U.S. Open 2006, în 2008 ea a câștigat titlul de la Australian Open, câștigând în fața Anei Ivanović, în 2012 a câștigat titlul de la Roland Garros, în fața Sarei Errani, iar în 2014 a câștigat pentru a doua oară French Open-ul în fața Simonei Halep.

În 1927, din cauza „obscenității” din piesa Sex, actița Mae West este condamnată la 10 zile de închisoare în New York. După opt zile, va fi eliberată pentru bună purtare.

Mae West - 1936.jpg

A fost o actriță, cântăreață, dramaturgă, scenaristă, comediană și sex simbol americană, cunoscută și pentru independența sa sexuală clar afișată, a cărei carieră s-a întins pe șapte decenii.

West a fost activă în teatrul de varietăți și în vodevilul de pe scenele orașului New York City înainte de mutarea sa la Hollywood pentru a continua activitatea sa din industria divertismentului ca actriță, comediană și scenaristă, completată adesea de apariții la radio și televiziune, ca actor de voce și televiziune. Instituția profesionistă American Film Institute a numit-o pe Mae West între primele 15 cele mai mari stele ale cinematografului clasic american.

În 2017, în perioada 19-23 aprilie se desfășoară Campionatul european de gimnastică individuală Cluj 2017, ediția a VII-a

A fost  cea de-a doua ediție găzduită de România după cea din 1957. Campionatul s-a desfășurat la Sala Polivalentă din Cluj, care are o capacitate de 7.700 locuri. România a obținut un total de 4 medalii: 2 de aur, una de argint și una de bronz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *