Calendar istoric – 25 aprilie

În 1744  a murit Anders Celsius, astronom suedez (n. 1701)

Anders-Celsius-Head.jpg

A fost un astronom, fizician și matematician suedez. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala între anii 1730 și 1744. Celsius s-a ocupat în egală măsură de geodezie și fizică. A studiat aurorele boreale și a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru.

În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numește „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”; după moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate de Carl Linné. Numele său a fost atribuit în A murit  de tuberculoză în 1744, la 42 de ani.

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Malariei

Ziua Mondială de luptă împotriva Malariei este marcată  în fiecare an pe data de 25 aprilie, a fost adoptată în 2007 cu scopul de a prezenta progresele făcute de-a lungul anilor pentru eradicarea acestei maladii. În acest an, tema campaniei de lupta împotriva acestei boli este „Să atingem ținta de zero cazuri de malarie la nivel global’.

Malaria continuă să fie boala cea mai răspândită în lume, în ciuda eforturilor depuse de Organizația Mondială a Sănătății. Majoritatea cazurilor se înregistrează în Africa, dar boala afectează locuitorii unor țări din Orientul Apropiat, Asia și chiar America Latină.

Iar în 1940  s-a născut Al Pacino, actor american

Manglehorn 03 (15272211442).jpg

Este un actor american de film, scenă și voce, considerat a fi unul dintre cei mai talentați din istoria cinematografiei, câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor, precum și unul din câștigătorii ai Triple Crown of Acting.

Tot în această zi, în 1719, este publicată „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe

Robinson Crusoe 1719 1st edition.jpg

A fost un jurnalist, pamfletar și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă.

Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *