Calendar istoric – 26 aprilie

În 1940  a murit Carl Bosch, chimist german, laureat Nobel (n. 1874)

Carl Bosch.jpg

A fost un chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1931, împreună cu Friedrich Bergius. El a făcut cercetări în domeniul chimiei industriale și al tehnologiei chimice. Probabil cea mai importantă descoperire a sa este sinteza amoniacului, metodă numită procesul Haber-Bosch, pe care a realizat-o în anul 1909.

Iar în 1970  s-a născut Melania Trump, designer, fost model, femeie de afaceri și a 47-a Prima Doamna a Statelor Unite

Melania Trump official portrait.jpg

Este un designer de bijuterii și ceasuri, fost model și femeie de afaceri americană de origine slovenă. Este căsătorită din 2005 cu miliardarul american Donald Trump, fost afacerist imobiliar și fost președinte al SUA. Născută în Iugoslavia (acum Slovenia), ea a devenit rezident permanent al Statelor Unite în 2001 și cetățean în 2006.

Astăzi este Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este celebrată din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Ziua de 26 aprilie a fost aleasă în legătură cu un alt eveniment din acest aspect social: în anul 1970, la această dată, intra în vigoare Convenția internațională asupra Proprietății Intelectuale.

În 1986 s–a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev

A fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla la 51°23′23″N 30°5′58″E, în apropiere de orașul Prîpeat‎‎, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60 % din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *