/VIDEO/Satul din Republica Moldova, care în traducere din turcă se numește „cimitir”

Cubolta este unul dintre cele mai vechi sate din Republica Moldova, acesta datează încă din 1464, pe când a fost invadat de turci. Conform legendei, tot în același an, cotropitorii, după ce ar fi dat foc cătunului, au montat o piatră pe care au sculptat cuvântul “cubolta”, tradus din turcă ar însemna “cimitir”.

Aici pe malul râului Cubolta  fost cândva o luptă mare și erau multe osăminte și de aici se spune că s-a și dat denumirea râului “Cubolta”,care într-o limbă a nomazilor, însemna cimitir.

Legenda, cel puțin care mie îmi place și vreau să cred că ea este la fundalul atestării satului, este că prin 1464, dacă nu greșesc, aici au invadat turcii și au dat foc la localitate. Dar nu era aici satul, el era puțin mai la vale de râu, lângă satul Mărășești. Ei au montat o piatră, unde au sculptat cuvântul Cubolta, în traducere din turcă, ar însemna cimitir .

VADIM BOIȘTEANU activează în calitate de medic de familie în Cubolta de 35 de ani. Acesta spune că tatăl său a fost învățător de istorie, de la el cunoaște multe despre localitate. Ca să scrii o carte despre acest sat îți trebuie un întreg roman și nu într-un singur volum, ne-a spus el.

Pe timpul războaielor cu turcii,satul era devastat, oamenii trăiau în bordeie, taică-meu a fost învățător de istorie, el a scris. Țin minte pe când eu eram un puști, el umbla pe la bătrâni, avea niște blocknote-uri, caiețele de notițe unde scria de la acela de la celălalt și colecta, a  colectat toată viața lui. A vrut să editeze o carte și nu a avut posibilitatea, în orice caz a mai dat el informație cuiva și ulterior au făcut o carte dar ca să scrii o carte despre o așa localitate îți trebuie un roman întreg și cred că nu un singur volum.

Faima localității a dus-o familia boierului Leonard, care îți duceau traiul în conacul cu același nume.

Înviorarea satului a început după războiul ruso-turc în 1812. Atunci localitatea Cubolta și încă careva pământuri din jurul ei a fost dăruită unui iuncher din armata țaristă, familia lui era Leonardo care se trăgea din viță italiană. De-acuma copii lui au început să vină încoace și să își facă o reședință,o vilă de vară.

Atunci, țin minte că taică-meu..mai răsfoiam prin notițele lui și pe atunci era moșierița bătrână care avea o fiică, Elisaveta și a construit biserica în numele ei, a construit un spital în 1940 care trebuia să-l dea în exploatare în 1940   , că un străbunel de-al meu trăia lângă spital și a fost paznic acolo, prin urmare îmi povestea mult despre cum a fost acolo. Iar în 1940 când au eliberat, în ghilimele, Moldova..spitalul a rămas așa cum a rămas. Conacul a fost devastat atunci.

Pe un drum îngust, cu iarba necosită, un miros antic și o liniște asurzitoare, am ajuns în fața renumitului conac din satul Cubolta. Patrimoniul național, înscris în registrul monumentelor ocrotite de Stat, acum aflat în paragină. Primarul localității spune bugetul locale nu dispune de suma necesară pentru restaurarea monumentului arhitectural. Unica soluție ar fi implicarea statului.

Avem conacul Leonard, cel de care spuneam. Este un patrimoniu național înscris în registrul monumentelor ocrotite de Stat, cu o suprafață de 6ha de parc, copaci seculari dar este într-o mizerie totală. Din păcate suntem într-un cerc vicios, ca să facem niște lucrări avem nevoie de proiectul tehnic. Proiectul tehnic nu se face până nu se face studiul de fezabilitate. Acesta pentru a fi elaborat sunt necesari jum de mln de lei plus proiectul tehnic în jur de jum de milion.

Ca să aducem la viață trebuie neapărat să se implice statul, nicio altă autoritate locală din propria sa inițiativă sau din proprii săi bani nu vor reuși să restabilească un astfel de edificiu. Sunt necesari jum de mln de lei plus proiectul tehnic în jur de jum de milion.

Cu toate acestea, localnicii spun că satul este frumos așa cum este, că, vorba aia “cum nu ar fi, e satul unde s-au născut” și trăiesc până astăzi. Iar de-ar fi să aleagă un alt loc de trai, tot pe-acesta l-ar alege!

Nu există pădure fără uscăciuni, prin urmare, la fel ca și în oricare localitate, există probleme. Oamenii spun că satul are viitor, evident, dacă s-ar da din coate!

Sunt în acest sat de 31 de ani. Aici e frumos. Eu sunt mamă, am copil mic acasă. Mie să nu-mi fi plăcut aici, nu trăiam, aici unde mămica m-a născut, aici trăim. Cubolta are viitor, dacă s-ar da din coate, ar fi tare bine!Copilăria.. a fost tare bine, fugeam de acasă și plecam la iaz. Acum ați văzut ce târlă se face?!

De când m-am născut, din 51’Viața e ca la țară! Acasă cu grădinile, cu una cu alta.

Dar ce.. a fost bine, acum e cu mutarea aceasta cu votarea, deja noi singuri nu mai știm pe cine să votăm. Nu mai avem încredere în nimeni !

Dda..Da’ cum..normal, bine. Văd că au mai făcut drumurile acestea la noi, au mai tras sapa, lumina, televiziunea funcționează, cam rău dar funcționează, se învârtește!

Eu mă gândesc că mai bun loc ca locul unde m-am născut, traiul nu ar fi mai bun.

De 5 ani. Despre istorie.. nu prea cunosc. este conacul, da, dar e în paragină!

Viața aici..Foarte bine!                                                                                         

Din cauza ratei înalte a mortalității dar și a migrației, numărul populației în această localitate s-a redus cu aproape 40 la sută în ultimii ani. Oamenii spun despre cei care au emigrat că au mers în căutarea unei vieți mai bune.

Tinerii pleacă din sat, tare mulți, dacă nu-i de lucru aici, ce să stea aici, se duc pentru o viață mai bună. Sunt și mai în vârstă care pleacă.

Pleacă, pleacă! Mulți, mulți! Am și nepoți și fiici și feciori.. trei sunt duși peste hotare, unul este aici în Moldova, la Sângerei, noi acasă cu soția și ne chinuim cu grădinile

Dacă ne luam după datele recensământului din 2004, în Cubolta erau peste 2500 de oameni. Acum la recensământul din 2014, avem 1829 de persoane.

Chiar și așa în localitate sunt mulți tineri. Unii dintre ei preferă să-și petreacă timpulfrumos, dansând în ansamblul de dans popular Brâuleț, în frunte cu coregraful lor, se pot lăuda cu distinse premii obținute la festivalurile de dans organizate în țări ca Belarus, Turcia, Polonia, Germania, totuși spun despre acest lucru, cu o modestie în glas. În schimb pe ringul de dans s-au simțit cu totul descătușați!

Ansamblul Brâuleț, fondat în 1997, eu sunt conducătorul.Ei sunt a 4-a generație. Avem premii, am participat la festivaluri, atât naționale, cât și internaționale, de exemplu am fost în Belarus, de unde am venit cu premiul mare, aceasta a fost în 2010-2013. Am fost în Turcia de vreo trei ori, Polonia de câteva ori, Germania, suntem “umblați!”Suntem invitați, cât de cât…ne cunosc! Anul 1997, avem experiență!

Tinerii dansatori spun că sunt în ansamblu de 7, chiar și de 8 ani. Au ales dansul pentru că a fost o șansă pentru a se dezvolta. În viitor, unii dintre ei se văd economiști, însă în suflet le va rămâne veșnic dansul.

Sunt de 8 ani în ansamblu, mă simt foarte bine, e o plăcere!Eu în dans mă simt liberă, aceasta e ceea ce îmi place.

Ca profesie, vreau economist dar oricum nu o să uit de ansamblu, întotdeauna voi veni aici în vizită cu plăcere!

Sunt membru al ansamblului de dans Brâuleț, frecventez acest curs de șapte ani și sunt foarte bucuros că fac parte din el.

Pentru că ulterior noi suntem din sat și aceasta a fost una din șansele pentru a ne dezvolta mai departe. Eu consider că cea mai mare realizare a ansamblului este că noi înșine ne-am realizat ca personalități, ca persoane iar cele mai importante ar fi că suntem laureați a mai multor concursuri la nivel Republican, la care am luat locuri premiante dat totuși locul 1 pentru noi este cel mai de bază.

Profesia mea de viitor nu are legătură cu dansurile dar este economie și afaceri. Dar desigur, pentru tot restul vieții, dansul va rămâne un loc în sufletul meu, pe care mereu o să încerc să-l umplu cu noi emoții!

Oamenii din localitate spun că cel mai important pentru ei este sănătatea, familia și conștiința.

Pentru un om în viață cel mai important e sănătatea, dacă ai asta, ai tot, dacă nu o ai, nu faci nimic!

Sănătatea! Dacă ești sănătos, ai de toate!

Pentru un om, în viață cel mai important este conștiința, clar că sănătatea, familia, asta foarte mult înseamnă! Familia tot timpul îți dă curaj, putere…

În satul Cubolta, r.Sângerei sunt 1997 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *