/VIDEO/ „Judecătoria model” mai aproape de justițiabilii din nordul țării. Prin ce schimbări au trecut instanțele de judecată Ungheni și Bălți

„Judecătoria model” este despre accesul oamenilor la o justiție echitabilă, despre atitudinea judecătorilor față de justițiabili, dar și despre o infrastructură mai prietenoasă pentru public. Cu  asistența generoasă din partea proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”, Judecătoriile Ungheni și Bălți au trecut printr-o transformare vizibilă, transmite tvn.md.

Holurile au fost dotate cu mobilier nou și infochioșcuri. La fiecare etaj al clădirii există și câte o zonă destinată copiilor.

ION PÂCALEU, președinte interimar Judecătoria Bălți: „O instanță de judecată model este instanța care își direcționează activitatea pe patru obiective care țin de: public, justițiabil, performanța instanței și instruirea personalului. Ceea ce ține de performanța instanței, am organizat instruiri cu judecătorii și cu personalul, am popularizat evaluarea serviciilor instanței către justițiabili, am efectuat acțiuni de educație juridică. Noi sperăm că împreună și cu suportul echipei USAID, „Instanțe judecătorești model”, vom obține titlu de instanțe model la toate domeniile de excelență.”

VICTOR GRIJUC, avocat: „Interiorul instanței s-a schimbat foarte mult ca aspect. Este mult mai confortabil de petrecut timpul în cadrul instanței.Va permite ca  procesul de judecată să aibă loc într-o atmosferă favorabilă.”

JUSTIȚIABILĂ: „Este comod, dacă vii cu copilul, are ocupație. Foarte bine că este așa ceva.

NICOLAI CORNIEȚ, avocat: „Cu siguranță, toate inovațiile care au apărut în judecătorie au îmbunătățit domeniul informațional, accesul cetățenilor la justiție, acesta este unul dintre principiile de bază. A devenit mai comod pentru oameni, nu mai sunt obligați să stea la cozi, vin aici și folosindu-se de utilaje inovative pot obține acea informație de care au nevoie.”

De asemenea, Judecătoria Ungheni a creat un Consiliu Consultativ, format din reprezentanți ai instanței, profesioniști din sectorul justiției, ONG-uri și mass-media locală. Consiliul se întrunește periodic pentru a discuta despre îmbunătățirea serviciilor prestate de judecătorie.

VASILE ȘCHIOPU, președintele Judecătoriei Ungheni: „O instanță de judecată model presupune o instanță unde populația, cetățenii Republicii Moldova au încredere. Ea trebuie să fie deschisă, accesibilă, lumea să se simtă liberă, să se simtă că vine să-și apere un drept, care consideră că este undeva lezat. Pe lângă modernizarea tehnică a sediului, este atitudinea bună, pozitivă a angajaților instanței față de cetățeni, deschidere, instruiri sub toate aspectele, atât în comunicarea cu cetățenii, cât și instruiri profesionale, preluarea practicilor internaționale în domeniul dat.”

DUMITRU RACOVIȚĂ, judecător, Judecătoria Ungheni: „Noi tindem să fim mai buni în toate. Evident că acesta a fost și motivul din care am acces în cadrul proiectului Instanțe judecătorești model și de a încerca să obținem ceva încă mai bun decât ce avem. Condițiile de lucru s-au îmbunătățit.Avem echipamente noi în instanță, care fac așteptarea unei ședințe mult mai ușoară.”

VERONICA FLOREA, asistent judiciar: „Având în vedere cum era anterior, în sediul vechi, la moment, condițiile de lucru sunt cu  mult mai bune, mult mai avantajoase atât pentru noi angajații, cât și pentru justițiabili.”

Peste tot în clădire sunt amenajate spații de așteptare, dotate cu fotolii confortabile, prize și panouri informative. Edificiul dispune de un sistem modern de aer condiționat și este echipat cu lifturi noi. Avocații și procurorii au la dispoziție mai multe birouri mobilate, în care sunt instalate computere conectate la internet.

GRIGORE CIOCHINĂ, procuror adjunct interimar, r. Nisporeni: „Atât infrastructura, cât și organizarea este una foarte bună, iar ultimele modificări făcute în instanță doar ușurează lucrul. Chiar prin diferitele gadgeturi, care au fost amplasate, este ok de căutat repede agenda instanței sau alte lucruri de care avem nevoie.”

MARIA RABADJI, avocat: „Noi, avocații, în sediul vechi nu dispuneam de un birou destinat nouă, unde să avem posibilitatea ca să ne pregătim pentru proces. Totodată, elementar, nu aveam unde îmbrăca roba și să lăsăm hainele groase pe timp de iarnă. Acum avem condiții foarte benefice, dispunem de două birouri în sediul judecătoriei, unde avem posibilitatea să discutăm separat cu clienții, să întocmim unele cereri.”

JUSTIȚIABILĂ: „Frumos, îmi place, este confortabil, totul este normal.”

Judecătoriile Bălți și Ungheni aplică mai multe inovații pentru a crește calitatea actului juridic, transparența și accesibilitatea instanțelor, dar și satisfacția vizitatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *