/VIDEO/ Consiliile Consultative, formate pe lângă judecătoriile Bălți și Ungheni, schimbă practicile în interesul justițiabililor

Violența în familie este un fenomen care ia amploare în țara noastră an de an, iar în vederea contracarării lui sunt implicate mai multe verigi ale sistemului de drept. Potrivit statisticilor, anual peste 10.000 de persoane sunt supuse abuzului fizic sau psihologic comis de către un membru al familiei, iar cel puțin 5 cazuri se soldează cu decesul victimei.  Mecanismul de ocrotire a persoanelor supuse agresiunii este ordonanța de protecție, care poate fi solicitată de la instanța de judecată printr-o cerere care se examinează în 24 de ore, potrivit tvn.md.

Din componența Consiliului Consultativ fac parte judecători, procurori, polițiști, avocați, jurnaliști, asistenți sociali,  dar și  alte persoane în dependență de temele abordate. Președintele judecătoriei Ungheni susține că în cadrul Consiliului Consultativ se discută simplificarea procedurii de audiere a victimelor violenței în familie.

VASILE ȘCHIOPU, președinte al Judecătoriei Ungheni: „S-au discutat chestiuni destul de importante, care pe parcurs încep să dea roade. Spre exemplu avem așa categorie de dosare ca cauzele violenței în familie. Dosarele respective se examinează în 24 de ore de la ora înregistrării dosarului, Cetățenii sunt de obicei din familii vulnerabile și se află la distanță mare, în, localități îndepărtate. Prezența lor este foarte complicată în ședința de judecată și atunci noi am hotărât în cadrul consiliului să găsim modalități ca să-i audiem la distanță prin sistemul de teleconferință”.

În cadrul consiliului, jurnaliștii au obținut posibilitatea comunicării directe cu judecătorii. Acest lucru le permite să obțină informații veridice, din prima sursă.

NATALIA JUNGHIETUL, jurnalist: „Odată cu crearea consiliului consultativ, noi, cei din mass media, sperăm foarte mult că relațiile dintre Judecătoria Ungheni și mass media, chiar și societatea civilă să se îmbunătățească. Într-o ședință am propus noi, reprezentanții mass media, am propus președintelui Judecătoriei Ungheni să angajeze un specialist în comunicare pentru a păstra această legătură”.

Consiliul Consultativ se reunește în ședințe atunci când apar subiecte care necesită a fi discutate într-un cadru larg.

ANDREI GUȚU, judecător, Judecătoria Bălți: „Au fost mai multe adunări în care ne-am axat pe momentele de bază și strategiile activității Judecătoriei Bălți și anume implementarea serviciilor digitale și dezvoltarea acestora. A apărut semnătura electronică a judecătorului, pe actele judecătorești, care este opozabilă semnăturii vii, fizice. O altă implementare este E-dosarul, partea stând acasă, având acces la site-ul Judecătoriei Bălți, depune acțiunea de acasă”. 

Noua formă de interacțiune între instituții le-a facilitat activitatea Serviciului de probațiune, Inspectoratelor de poliție, Agenției Servicii Publice.

ADRIAN GROZA, șef Birou de Probațiune Bălți: „A fost simplificată procedura de executare a ordonanțelor de protecție, acum sunt expediate în format electronic pe poșta biroului și se execută practic momentan, cum este primită, în decurs de jumătate de oră. Tot în baza acestui consiliu a fost încheiat un acord cu inspectoratul de poliție și agresorul și victima sunt escortați la Biroul de probațiune unde sunt instalate dispozitivele de monitorizare, pentru a monitoriza această sancțiune”. 

RUSLAN GRECU, șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ungheni: „Însăși solicitările noastre care sunt înaintate către instanța de judecată, sunt soluționate mai rapid, mai eficient și rezultatele care sunt obținute au și un rezultat pozitiv pentru noi. Avem o comunicare destul de bună, sănătoasă. Această comunicare ne dă posibilitatea nouă ca instituție să avem și un rezultat mult așteptat. Noi ne străduim să facem totul posibil ca să le asigurăm judecătorilor o bună soluționare a cauzelor care se află la ei pe rol”.

La un an de la crearea Consiliului Consultativ, membrii societății civile recunosc faptul că rezultatele activității acestuia sunt vizibile.

DIANA GROSU, președinta ADO LEX XXI: „Principala reușită este faptul că Judecătoria Bălți și Judecătoria Ungheni au dat dovadă de deschidere, de dialog cu societatea civilă și cu reprezentanții societății în general, este un lucru foarte bun. Vedem o îmbunătățire a infrastructurii și consider că este loc de mai bine și se va continua de îmbunătățit infrastructura și serviciile. Se discută și acum în ce mod s-ar putea îmbunătăți și ușura accesibilitatea justițiabililor”.

Consiliile consultative ale judecătoriile Bălți și Ungheni au fost constituite în premieră în țara noastră cu suportul Proiectului USAID ”Instanțe Judecătorești Model”. Reprezentații instanțelor sunt satisfăcuți de rezultate și încurajează colegii lor din alte judecătorii să preia această practică de consultare la nivel de comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *