Programa Artemis a deschis din nou drumul spre lună. Afla mai mult despre misiunea care va trimite primii oameni din ultimii 50 de ani pe satelit

Artemis este un program spațial al NASA scopul căreia să trimită primul echipaj uman pe Lună începând din 2024 prin intermediul misiunii Artemis II. Acest program este menit să extindă prezența umană în spațiu, să crească nivelul de siguranță și să deschidă noi oportunități pentru explorare și utilizare economică.

Artemis se bazează pe programul Apollo al NASA, care a adus primii oameni pe Lună în anii ’60 și ’70. Însă, de data aceasta, NASA își propune să construiască un sistem de transport spațial permanent, numit Gateway, care va fi poziționat în jurul Lunii și va permite accesul ușor și des la suprafața Lunii.

Image Credit: NASA

În 2022 a avut loc primul zbor de testare în jurul lunii, fara echipaj uman. Obiectivul acestuia a fost de a testa capsula Orion în mai multe etape: intrare în atmosferă, coborâre, aterizare în ocean și recuperare. Primul zbor în care va participa un echipaj uman este programat pentru anul 2024, în cadrul misiunii Artemis II. În zbor vor participa patru astronauți care vor efectua o călătorie în jurul lunii. Scopul acesteia este de a testa nava spatiala Orion, Sistemul de Lansare Spațială și explorarea în spațiu cât mai sigură pentru oameni.

Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

În continuare este planificată misiunea Artemis III care va avea loc in anul 2025, în cadrul careia un echipaj va ateriza pe luna, prima oară din ultimii 50 de ani. În acest program va participa o femeie și o persoana de culoare. Spre final programul își propune sa transporte primii oameni pe Marte.

Acest material este realizat de Centrul de Tineret STUDEM în parteneriat cu Asociația Obștească „Nord Press Club”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *