Prima doamnă arhitectă a Basarabiei care a reconstruit orașe

Etti-Rosa Spirer, este una din cele mai remarcabile femei din secolul trecut. Ea a reușit să devină prima arhitectă cu renume național din Republica Moldova, atunci când învățământul era limitat pentru femei, iar profesia aleasă de aceasta socotită una bărbătească. Cariera sa începe în municipiul Bălți. Azi orașul găzduiește mai multe lucrări care s-au păstrat până în zilele noastre. 

sursa: dorledor.info

Rozalia Spirer s-a născut în anul 1900 la Galați, România, într-o familie evreiască fiind unul din cei cinci copii. Și-a făcut studiile în cadrul Școlii Superioare de Arhitectură din București, actualmente Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, absolvind-o la vârsta de 25 de ani. În anul 1932, după ce nu-și poate găsi un lucru stabil, ajunge în Bălți fiind singurul specialist cu studii în domeniu din oraș.   

În anul 1934 Etti-Rosa începe lucrul asupra unuia din cele mai renumite proiecte ale sale, „Amplificare a Casei Bodescu pentru sediul Prefecturii”. Clădirii i s-a mai adaugat un etaj, coloane, un balcon. Aceasta a fost la rândul său casa pionierilor iar astăzi găzduiește sediul Oficiului Stării Civile.

Prefectura Județului Bălți

A urmat reconstrucția Casei Macarov pentru sediul al Primăriei, case particulare cu 1 – 2 etaje, case de raport cu apartamente.

Casa Macarov

De asemenea, în 1938 proiecteaza și Liceul industrial de fete, Liceul de băieți Ion Creangă, Liceul de fete Domnița Ileana care este Blocul administrativ actual al Universității Alecu Russo. 

Liceul de fete Domnița Ileana

Pe perioada celui de Al Doilea Război Mondial s-a refugiat în Saratov, iar în anul 1944 revine în  R.S.S.M. stabilindu-se de această dată în Chișinău unde  a activat ca arhitect superior, arhitect autor de proiecte. În aceasta funție reconstruiește clădirile fostei Camere a Trezoreriei de pe strada Mogilevskaya, actuala Petru Movilă, ale Ministerului Finanțelor de pe strada Ștefan Cel Mare 168 și clădirea Institutului Politehnic din Chișinău care poartă numele S. G. Lazo.

Hotelului „Suisse”

Acest material este realizat de Centrul de Tineret STUDEM în parteneriat cu Asociația Obștească „Nord Press Club”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *