Moldovenii fără serviciu, inclusiv cei reveniți de peste hotare, vor primi ajutor de șomaj

Cetățenii reveniți de peste hotare vor putea beneficia de ajutorul de șomaj oferit în Republica Moldova, majorat până la suma de 2.775 lei, în urma proiectului de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Asta chiar dacă nu dețin stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale ale RM. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, în cadrul unui briefing.

„Pe dimensiunea socială, în afară de majorarea ajutorului de șomaj de 2.775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, s-a decis ca această indemnizație să fie oferită și cetățenilor care revin acasă din diasporă, exceptând anumite reguli”, a menționat ministrul Finanțelor.

„Astfel, cetățenii care nu dețin stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale ale RM sau nu dețin toate actele necesare pentru a avea dreptul la ajutor de șomaj vor putea beneficia de suma de 2.775 lei lunar, ceea ce este echivalent cu mărimea salariului minim garantat în RM. Este o măsură fără precedent, care până la moment nu a fost aplicată în țara noastră”, a mai precizat Serghei Pușcuța.

Cheltuielile bugetare pentru majorarea indemnizației de șomaj pentru cetățenii care o primeau, dar în sumă mai mică, precum și alocarea ajutorului respectiv pentru cetățenii care nu au stagiul de cotizare vor fi finanțate cu 168 de milioane de lei suplimentar din bugetul de stat.

Indemnizația va fi achitată de către Casa Națională de Asigurări Sociale de Stat în temeiul informației primite de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă.

Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer, conform legislaţiei în vigoare și solicitarea ajutorului de șomaj.

Persoanele care au statut de șomer, dar nu beneficiază de ajutor de şomaj, urmează să depună la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa o cerere de solicitare a ajutorului de şomaj în cuantum de 2.775 lei.

Șomerilor care deja beneficiază de ajutor de șomaj în cuantum mai mic decât suma de 2.775 lei, li se compensează din oficiu diferența respectivă, fără necesitatea depunerii unei cereri suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *