Alertă maximă, în Indonezia: A erupt vulcanul Anak Krakatau

Vulcanul Anak Krakatau, situat între insulele Java şi Sumatra din Indonezia, a erupt în noaptea de vineri spre sâmbătă, aruncând cenuşă şi lavă la 500 de metri în aer.

Nivelul de alertă pentru acest vulcan este maxim (3), a informat Centrul pentru Vulcanologie şi Atenuare a Riscurilor Geologice din Indonezia, potrivit Agerpres.

În timpul unei erupţii din decembrie 2018, vulcanul Anak Krakatau a provocat un tsumani care a ucis peste 430 de oameni şi a rănit câteva mii. Erupţia din 2018 a făcut ca vulcanul să piardă două treimi din înălţime şi până la trei sferturi din volum.

Insula Anak Krakatau a fost creată după erupţia masivă a vulcanului Krakatau, în august 1883. Erupţia a fost atât de violentă încât insula vulcanică ce existase până atunci s-a scufundat în mare. Peste 35.000 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci.

Marea dintre Sumatra şi Java, la fel ca restul ţării insulare, se situează pe Cercul de foc al Pacificului, cea mai activă zonă din punct de vedere geologic de pe Pământ unde erupţiile vulcanice şi cutremurele sunt frecvente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *