Calendar istoric – 4 octombrie

Este Ziua internaţională a animalelor („World Animal Day”)

Este Este marcată în majoritatea ţărilor din lume cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice.

Tot în această zi s-a născut 2012: Constantin Țoiu, prozator român (n. 1923)

Constantin Țoiu a fost un romancier, eseist și traducător român contemporan. Constantin Țoiu s-a născut la 19 iulie 1923 în Urziceni, județul Ialomița. Școala primară o absolvă în localitate, învățător fiindu-i domnul Haralambie Ionescu. Liceul îl face la Brașov, la Mesota, secția umanistă. Profesori excelenți au contribuit la formarea sa intelectuală încă din adolescență, printre care cel de limba latină, Hoidas, pomenit cu diverse ocazii.

Printre operele sale, se numără Moartea în pădure (roman), Duminica muților (nuvele), Galeria cu viță sălbatică (roman).

Iar în această zi a murit 1669 Rembrandt, pictor olandez n. 160

A fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale.

A trăit în perioada denumită „epoca de aur olandeză”, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost „singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis” (Élie Faure).

Iar în această zi a avut loc Accidentul de la uzina de aluminiu din Ajka (vestul Ungariei)

IMG_256

Acesta s-a soldat cu cel puțin 9 morțiși și 122 răniți. Lichidul toxic a ajuns în Dunăre pe data de 7 octombrie 2010, poluând considerabil apele fluviului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *