Calendar Istoric – 8 octombrie

În această zi a izbucnit Marele Incendiu din Chicago care a distrus 17.500 de clădiri în două zile

Marele Incendiu din Chicago a avut loc începând cu ziua de duminică, 8 octombrie și până marți, 10 octombrie 1871 și s-a soldat cu moartea a sute de persoane și cu distrugerea a peste 10 km² de zonă construită în orașul Chicago, Illinois.

 Cauzele incendiului nu sunt cunoscute. Deși a fost una dintre cele mai mari catastrofe din Statele Unite în secolul al XIX-lea, reconstrucția ce a demarat aproape imediat a făcut din Chicago unul dintre cele mai populate și mai dezvoltate economic orașe americane.

Tot în această zi s-a născut  Heinrich Focke (1890), constructor german de avioane (d. 1979)

A fost un pionier german al aviației din Bremen și, de asemenea, cofondator al companiei Focke-Wulf. El este cel mai bine cunoscut ca inventatorul Fw 61, primul elicopter german de succes.

Focke a absolvit în 1920 Dipl-Ing cu distincție. Primul său loc de muncă a fost la Compania Francke din Bremen ca proiectant de sisteme de apă-gaz.

Iar în această zi a murit 2012: Aureliu Busuioc, scriitor din Republica Moldova (n. 1928)

A fost un poet, prozator, dramaturg, eseist, jurnalist, publicist, redactor, director, romancier, scenarist, scriitor și traducător din Republica Moldova.

Provine dintr-o famile de învățători. A urmat liceul „T. Boga” din Timișoara. A învățat și la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care a abandonat-o în timpul examenelor finale pentru a fi „repatriat”.

 Revine în Moldova în 1949. Studiază la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Publică epigrame, parodii, poezii umoristice în ziarul „Tinerimea Moldovei” și revista „Chipăruș”. Are un debut dublu – placheta pentru copii „La pădure” (1955) și volumul de versuri satirice „Prafuri amare” (1955). Editează ulterior plachetele: „Piatra de încercare” (1958), „Firicel de floare rară” (1961) și „Aventurile lui Nătăfleață” (1961)

În această zi este sărbătorită Ziua independenței în Croația

Condusă de prinți croați, duci din anul 852, Dalmația, cuprizând și teritoriul Panoniei, după o perioadă de stăpânire bizantină și carolingiană, a devenit un puternic regat independent în anul 924. Din 1102 croații au devenit vasali ai regelui Ungariei.

Croația este membra a Uniunii Europene din 1 iulie 2013. Negocierile au început în luna decembrie a anului 2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *