Calendar istoric – 13 octombrie

În această zi în 1914, Garrett Morgan inventează și patenteză masca de gaze

In 1914, Morgan a fost acordat două brevete pentru inventarea unei măști de gaz timpuriu, Hood și Securitate Protector de fum. El a fabricat masca și a vândut – o la nivel național și international.

Masca de gaze dovedit a fi foarte popular: New York a adoptat rapid masca, și în cele din urmă 500 de orașe au urmat exemplul. În 1916, un model rafinat de mască de gaze Morgan a fost premiat cu medalia de aur la Expozitia Internationala de salubritate și de siguranță și o altă medalie de aur din partea Asociației Internaționale a Șefilor de foc.

Astăzi este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Prin Rezoluţia nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 13 octombrie ca „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, şi a decis să menţină respectarea acesteia ca un vector de promovare a culturii globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.

În această zi în 1898 s-a născut George Mihail Zamfirescu, scriitor român (d. 1939)

A fost un scriitor român, continuatorul speciei inaugurate în dramaturgia română de Mihail Sorbul, comedia tragică, prin Domnișoara Nastasia (1927) și Idolul și Ion Anapoda (1935).

A debutat în 1918 cu versuri publicate în „Literatorul”. A fost redactor la „Facla”, „Adevărul” ș.a., conducător de companii teatrale, director de scenă la Teatrul național din Iași (1933-1939). Primul său volum, „Flamura albă” (1924), cuprinde, tratate în spirit polemic, episoade de război și din anii imediat următori.

Iar în această zi în 2013 a murit Angela Moldovan, interpretă de muzică populară (n. 1927)

A fost o cântăreață română de muzică populară din Basarabia. A fost căsătorită cu actorul Victor Moldovan, și cu textierul, scenaristul Mircea Block, autorul versurilor a mai multor binecunoscute cântece precum: Mi-am făcut bundiță nouă, Fata neichii, Sârba de la Deleni, Ia mai zi-i măi fluieraș, Merge satul la cules, Dorul mă cată pe-acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *