Calendar istoric – 18 octombrie

Astăzi este Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane

Data de 18 octombrie ca Zi Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane a fost fixată în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European şi Comisiei Europene.

Acest demers a fost considerat un pas important întreprins de Comisia Europeană în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane.

În această zi, în 1851 a fost publicat Romanul Moby Dick de Herman Melville în premieră, sub titlul The Whale (Balena)

Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael.

Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

Tot în această zi, în 1960  s-a născut Jean-Claude Van Damme, actor, expert în arte marțiale și regizor belgian

Cunoscut profesional ca Jean-Claude Van Damme și abreviat JCVD, este un expert în arte marțiale, actor și regizor belgian, cunoscut mai ales ca actor de filme de acțiune cu arte marțiale. Printre cele mai cunoscute filme cu Van Damme pot fi menționate Bloodsport (1988), Kickboxer (1989), Soldatul universal (1992), Hard Target (1993), Street Fighter (1994), Timecop (1994), Sudden Death (1995) și The Quest (1996). Actorul are în prezent o avere de 30 de milioane de dolari.

Tot în această zi, în 1973  a murit Leo Strauss, filosof germano-american

A fost un filozof politic specializat în filozofia politică clasică. S-a născut în Germania din părinți evrei și mai târziu a emigrat în Statele Unite. El a petrecut cea mai mare parte din cariera sa ca profesor de științe politice la Universitatea din Chicago, unde a predat mai multor generații de studenți și a publicat cincisprezece cărți.

Inițial instruit în tradiția neokantiană cu Ernst Cassirer și familiarizat cu fenomenologi, cum ar fi Edmund Husserl și Martin Heidegger, Strauss s-a concentrat mai târziu asupra cercetărilor privind textele grecești ale lui Platon și Aristotel, a încurajând aplicarea ideilor lor în teoria politicii contemporane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *