Calendar istoric – 20 octombrie

Astăzi este Ziua Internațională a osteoporozei

Osteoporoza

Osteoporoza, o boală „tăcută”, a devenit în ultimele decenii o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației. Osteoporoza slăbește treptat oasele, prin scăderea masei osoase, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, astfel că se pot fractura foarte ușor.

Ziua internațională a osteoporozei a fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană.

În 1920 Începe greva generală a proletariatului din România

Ziua în care 400.000 de salariaţi din România au intrat în grevă

La aceasta participă peste 400.000 de salariați, cuprinde toate ramurile industriei și transporturilor și este prima grevă politică generală a proletariatului din întreaga Românie (20–28 octombrie).

Tot în această zi, în 1971 s-a născut Snoop Dogg, rapper și actor american

Snoop Dogg 2012.jpg

Ca un personaj important al gangsta rap-ului din anii ’90, Snoop Doggy Dogg s-a aflat în rap între realitate și ficțiune. Introdus în lumea rap-ului prin albumul lui Dr. Dre – The Chronic, Snoop Doggy Dogg a devenit un star în rap, mai ales după ce a fost arestat sub acuzarea că ar fi un complice la crimă. Acest arest l-a ajutat cu siguranță în albumul lui de debut – Doggystyle, primul lui album care a intrat numărul 1 în topuri, dar cu timpul, i-a stricat în carieră.

Snoop a trebuit să se lupte cu acuzări în 1994 și 1995, acestea făcându-i mult rău în carieră. Tha Doggfather, al doilea album a lui, nu a fost lansat până în noiembrie 1996 și s-a vândut cu jumătate mai puțin decât precedentul Doggystyle, ce însemna că Snoop rămânea o vedetă, dar nu mai avea influența de acum 2 ani.

Iar în această zi, în 1994 a murit Burt Lancaster, actor american (n. 1913)

Burt Lancaster - publicity 1947.JPG

A fost unul din marii actori americani, laureat al Premiului Oscar. Este binecunoscut publicului pentru fizicul său atletic și zâmbetul cuceritor care l-au transformat într-un adevărat Don Juan al marelui ecran. I se spunea „Domnul mușchi și dinți”, într-un sens ironic, pentru frumusețea corporală și a zâmbetului. Pe parcursul carierei sale însă a acceptat roluri care au contrazis imaginea sa de băiat frumos. În anii ’50 și-a abandonat imaginea sa de cuceritor și a fost privit drept cel mai bun actor al generației sale.

A fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar și a câștigat unul dintre trofee pentru pelicula Elmer Gantry din 1960. A mai câștigat un Golden Globe pentru acest rol dar și două trofee BAFTA pentru peliculele The Birdman of Alcatraz (1962) and Atlantic City (1980).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *