Calendar istoric – 9 noiembrie

În această zi, în 1994 a fost descoperit elementul chimic darmstadtiu

Darmstadtium - Element information, properties and uses | Periodic Table

Darmstadtiul (simbol Ds), cunoscut anterior sub numele de ununnilium, este un element chimic cu numărul atomic 110, descoperit în 1994 de Societatea pentru Cercetarea Ionilor Grei (elementul e numit după orașul în care își are sediul această societate).

Este unul dintre așa-numiții atomi super-grei. Acest element sintetic se dezintegrează repede: izotopii săi de masă 267 până la 273 au timpi de înjumătățire care se măsoară în microsecunde. Izotopi mai grei ai darmstadtiului, de masă 279 și 281, au fost sintetizați ulterior și sunt mai stabili, cu timpi de înjumătățire de 0,18 secunde și 11,1 secunde respectiv.

Tot în această zi 1811 s-a născut  Alexandru Hâjdeu, scriitor român din Basarabia, membru fondator al Academiei Române (d. 1872)

Alexandru Hâjdeu - Wikipedia

Hâjdău a adus o contribuție importantă la unificarea principatelor române, în special prin discursurile din 1837 și 1840. Discursul din 1837, publicat în 1838 la Brașov și în 1839 la București, a fost piatră de temelie a unificării principatelor la 24 ianuarie 1859.

Prin scrisoarea Epistolă către români (publicată la 2 ianuarie 1859), Hâjdău definește elementul cheie al „mesianismului românesc”, denumit și „școala basarabeană”, prin care dovedește participarea inteligentă (și de multe ori hotărâtoare, ca în 1918) a basarabenilor la actul de întregire a neamului românesc.

Astăzi este Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului

Kristallnacht

Ziua internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului, celebrată în fiecare an la 9 noiembrie, marchează începutul simbolic al Holocaustului.

La 9 noiembrie 1938 s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal„). Început la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenție rapidă ale lui Hitler. În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal fiind împrăștiate pe străzi.

Iar în această zi, în 2012 a murit Iurie Darie, actor român (n. 1929)

Iurie Darie - IMDb

Iurie Darie a fost un actor român de scenă, film, radio, televiziune și voce.

Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca si a decedat în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012, după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii și cardiace.

Iurie Darie avea 83 de ani. Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *