Calendar istoric –10 noiembrie

Astăzi este Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ȘTIINȚEI PENTRU PACE ȘI DEZVOLTARE MARCATĂ LA  BIBLIOTECA AAP | Biblioteca Științifică a Academiei de Administrare Publică

(World Science Day for Peace and Development) este marcată în fiecare an la 10 noiembrie sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Obiectivele Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare sunt: creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice cu privire la rolul ştiinţei în societăţile paşnice şi sustenabile; promovarea solidarităţii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei între ţări; reînnoirea angajamentului naţional şi internaţional pentru utilizarea ştiinţei în beneficiul societăţilor; atragerea atenţiei asupra provocărilor cu care se confruntă ştiinţa şi creşterea sprijinului pentru efortul ştiinţific.

Tot în această zi, în 1970 Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic

Marele Zid Chinezesc - China, o mare putere a lumii

Este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km

Iar în această zi, 1942  s-a născut Vsevolod Gavrilov, actor din Republica Moldova (d. 2020)

Всеволод Гаврилов - актёр - биография - советские актёры - Кино-Театр.РУ

Vsevolod Gavrilov  a fost un actor din Republica Moldova, cunoscut pentru interpretarea rolului țiganului Danilo din filmul Șatra (1975).

În semn de prețuire pentru activitatea sa de actor și pentru merite în dezvoltarea artei teatrale, succese în activitatea de creație și înaltă măiestrie artistică, Vsevolod Gavrilov a primit titlul de Maestru în artă (2002) și Medalia „Meritul Civic” (27 decembrie 2004).

În această zi, în 2009  a murit Gheorghe Dinică, actor român de teatru și film (n. 1934)

Gheorghe Dinică.jpg

Gheorghe Dinică (n. 25 decembrie 1933, Giulești, dar 1 ianuarie 1934 – în acte oficiale , București – d. 10 noiembrie 2009, București) a fost unul dintre cei mai importanți actori români.

A jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăele l-a supranumit „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *