Calendar istoric –13 noiembrie

Astăzi este Ziua mondială a bunăvoinței

Ziua Mondiala a Bunavointei se... - Fundaţia Sfântul Francisc - Deva |  Facebook

Chiar dacă suntem în 13, astăzi nu este o zi cu ghinion, ci dimpotrivă. Ziua mondială a bunăvoinței a luat ființă pe 13 noiembrie 1997, când un grup de umanitari s-au organizat pentru a face o „Declarație de bunătate”. Celebrarea de astăzi nu te împinge spre acțiuni precum adoptarea tuturor copiilor din orfelinate sau salvarea tuturor animalelor de la eutanasiere. Ziua de azi îndeamnă, însă, oamenii să apeleze la mici gesturi de bunătate prin care pot să aducă un zâmbet pe fețele celor din jur.

În această zi, în 1805 a fost inventat „hot dog”-ul

S-a întâmplat pe 13 noiembrie / În anul 1805 Johann Georg Lehner a inventat  “hot dog”-ul

Astăzi e ziua în care a fost inventat hot dog-ul. Sigur, cârnatul în sine există de prin secolul al 13-lea doar că unui domn din Frankfurt pe nume Johann Georg Lehner i-a venit ideea să-l puna într-o minibaghetă și să-l stropească cu muștar sau diverse alte sosuri.

Americanii i-au pus numele de hot dog plecând de la o caricatură care înfățișa un câine teckel pus într-o baghetă, tocmai pentru ca rasa respectivă are corpul lung și cilindric întocmai ca un cârnat.

Alții spun că nu de aici a venit numele de hot dog și că i se spune așa fiindcă nemții la început de secol 20  băgau carne de câine în cârnați. Cam sinistru. Prima variantă e mai simpatică, așa că rămânem pe ea.

Tot în această zi, în 1990 a fost scrisă prima pagină World Wide Web

День, когда в интернете появилась самая первая страничка — Ferra.ru

Termenul World Wide Web (abreviat WWW; numit scurt şi web, care în engleză înseamnă „reţea”) este un sistem de documente şi informaţii de tip hipertext legate ele între ele care pot fi accesate prin reţeaua mondială de Internet.

“WWW” este numai unul dintre multele servicii şi aplicaţii informatice disponibile în Internet. Alte servicii sunt de exemplu: poşta electronică e-mail, transferul de fişiere de date şi informaţii FTP, chat, aplicaţii video şi video on demand, servicii telefonie şi telefonie cu imagine prin Internet de tip VoIP, posturi de radio şi televiziune prin Internet etc.

Iar în această zi, în 1955 s-a născut Whoopi Goldberg, actriță americană

Whoopi Comic Relief cropped.jpg

De la 8 ani, urcă pe scenă pentru a juca teatru. Neplăcându-i cursurile de acolo, decide să muncească. Va exersa mai multe locuri de muncă precum casieră la o bancă. În 1983 ea își începe cu adevărat cariera în comedie. The Spoke Show va fi prima ei piesă și va ajunge chiar și la Grammy Award.

Ea își face începutul în carieră în 1985 cu La Couleur pourpre de Steven Spielberg. Din cauza acestui rol Whoopi devine cunoscută și așa ușa cinematografului i se deschide. Ea o să joace în mai multe filme (unul diferit de celălalt), (Jumpin’ Jack Flash, Fatal Beauty, La Pie voleuse, The Long Walk Home, dar și Star Trek).În 1990 rolul său din The Ghost va câștiga un Oscar.

Talentul ei se descoperă cu timpul (ea progresează și va încerca filme foarte diferite). Ea va avea ocazia și de a lucra cu Will Smith.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *