Calendar istoric –16 noiembrie

Astăzi este Ziua internațională pentru toleranță

Ești tolerant față de grupurile minoritare? Fii reprezentantul Moldovei la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței

Toleranţa şi intoleranţa sunt în toate faptele noastre de viaţă, de la jocul din grădiniţe până la jocul marilor puteri, şi există la orice nivel: în familie, între grupuri, comunităţi, popoare sau religii. Este premiza păcii şi a dezvoltării sustenabile, iar în Ziua Internţională a Toleranţei, opinia publică este mobilizată în favoarea educaţiei pentru toleranţă.

În 2001 a fost lansat primul film Harry Potter: „Harry Potter și piatra filozofală”

Harry Potter Fans Can Watch Daniel Radcliffe Return To The Wizarding World  By Reading Its Very First Chapter - CINEMABLEND

De la lansarea primului volum, Harry Potter și piatra filozofală, în 1997, cărțile au câștigat o imensă popularitate și un succes comercial în întreaga lume. Toate cele opt volume s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare, fiind traduse în peste 63 de limbi.

A șaptea carte din seria Harry Potter, Harry Potter și Talismanele Morții, a fost lansată pe data de 21 iulie 2007. Editorii au anunțat un record de 12 milioane de exemplare vândute în Statele Unite ale Americii, pentru prima ediție.

Tot în această zi, în 1922 s-a născut José Saramago, scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel (d. 2010)

In Defense of Communism: Remembering José Saramago: "We need to change the  world"

Saramago reușește să construiască pe teme deseori suprarealiste (de exemplu desprinderea peninsulei iberice de continentul european), romane cu o acțiune și cu protagoniști foarte din realitate. Romanul Ensaio sobre a cegueira („Eseu asupra Orbirii sau Orașul Orbilor”) conține în detaliu aspectele psihologice și sociologice ale comportamentului uman, într-o anumită situație.

O parte din romanele lui descriu diferite epoci istorice ale Portugaliei, însă nu sunt în primul rând romane istorice, ci caracterizări, uneori ironice, alteori triste, de destine umane.

Tot astăzi este sărbătorită Ziua mondială a filosofiei

15 noiembrie, Ziua mondială a filosofiei - Editia de Dimineata

Aceasta nu urmăreşte atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, şi nici a sistemelor metafizice sau a diverselor şcoli de gândire.

Se doreşte, mai întâi de toate, formarea şi încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să înveţe să îşi pună întrebări, să gândească critic şi să evite prejudecăţile şi concluziile grăbite, superficiale. Totodată, cu prilejul acestei zile, se subliniază şi importanţa dialogului bine argumentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *