Calendar istoric –17 noiembrie

Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Internaţională a Studenţilor

Brexit, xenophobia and international students: how to combat 'public  paranoia' over immigration

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internaţională a studenţilor în anul 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor pentru a comemora evenimentele din 1939, desfăşurate la Praga. În 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, un număr de nouă studenţi au murit, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.

Tot astăzi este sărbătorită Ziua mondială a drumețiilor

În fiecare weekend vor fi organizate drumeții prin Codrii Moldovei. CUM se  pot înregistra doritorii – travelblog.md

Pentru că uneori uităm ce înseamnă natura, Ziua Drumeţiei îşi propune să reamintească asta în fiecare an tuturor celor care au prins gustul plimbărilor şi să îi aducă împreună pe aceleaşi cărări. În această zi se oferă în mod special posibilitatea oamenilor de a se organiza în număr cât mai mare şi de a inspira şi pe alţiii în a găsi evadare şi admiraţie în și pentru natură.

Tot în această zi, în în 1749 s-a născut Nicolas Appert, inventator francez. A inventat metoda de păstrare a alimentelor mai mult timp prin închiderea ermetică a acestora în ambalaj

Este autorul procedeului de conservare a alimentelor prin sterilizarea lor termică, după ce au fost închise etanș în borcane sau cutii de tablă,de aceasta procesul fiind numit „apertizare” (Procedeul Appert, 1795).

Procedura a fost descoperită întâmplător. În 1795 armata franceză a oferit 12 mii de franci pentru metode eficiente de conservare a alimentelor. Appert, după 15 ani de experimente, a prezentat în 1810 procedura prin sterilizare termică, câștigând premiul. Tot în acest an a publicat cartea întitulată L’Art de conserver les substances animales et végétales, prima carte despre metoda modernă de conservare a alimentelor.

Anul 2010 a fost declarat de către ministrul culturii al Franței Anul Nicolas Appert în cinstea celui care a descoperit metoda de conservare indispensabilă și azi.

Iar în 1947 a murit Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii (n. 1868)

Раковицэ, Эмиль — Википедия

 A fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *