Calendar istoric –18 noiembrie

În această zi, în 1922 a murit Marcel Proust, romancier, eseist și critic francez

Marcel Proust 1895.jpg

Cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut (în limba franceză À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficțiune a secolului XX, publicată de Gallimard în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.

Această colaborare cu Gallimard nu a fost lipsită de peripeții, autorul a propus volumul editurii, care în epocă purta titulatura de Nouveau Revue Francais, dar marele scriitor André Gide a respins manuscrisul, astfel încât autorul a publicat prima parte a romanului pe speze proprii la editura Grasset. Ulterior Gaston Gallimard însuși a cumpărat drepturile de publicare pentru editura pe care o patrona și care deține și azi copy-right-ul operei proustiene.

În 1840 Vasile Alecsandri a debutat în teatru cu piesa „Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale

18 noiembrie, istoricul zilei

Junele Vasile Alecsandri se întoarce la sfârșitul anilor 30 ai secolului al XIX-lea din Franța înaripat de idei moderne, dar și cu adânci impresii adunate din sălile de teatru frecventate cu tenacitate la Paris.

Găsește în țară o stare jalnică a teatrului. Puținele trupe oferă publicului din Iași reprezentații căznite cu un nivel artistic extrem de precar.

Tot în această zi, în 2013NASA lansează sonda spațială MAVEN pentru a studia atmosfera planetei Marte

Mars-MAVEN-Orbiter-20140921.jpg

Este o sondă spațială americană destinată cercetării atmosferei lui Marte, o parte a proiectului Mars Scout. Scopul principal al misiunii este, după cum sugerează și numele, studierea stării actuale și evoluției atmosferei marțiene, anume cum a avut loc pierderea acesteia. Sonda MAVEN va efectua măsurarea precisă a ratei de pierdere a atmosferei, care va oferi oamenilor de știință posibilitatea de a determina ce rol a jucat aceasta în schimbarea climatului marțian, precum și să afle mai bine trecutul „planetei roșii”.

Cantitatea de combustibil la bordul sondei va permite funcționarea fără probleme până în 2023. Costul total al proiectului este de 187 milioane de dolari.

În această zi s-a născut William S. Gilbert, poet, dramaturg și libretist englez

William S. Gilbert (1878).jpg

Scrierile sale se caracterizează printr-un puternic spirit ironic în reprezentarea moravurilor societății engleze, fiind un precursor al lui Oscar Wilde. Printre operele sale, se numără Dulcamara, Baladele lui Bab („Bab Ballads”), Palatul adevărului („The Palace of Truth”), Pygmalion și Galateea („Pygmalion and Galathea”), Pirații din Penzance („The Pirates of Penzance”), Micadoul („The Mikado”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *