Calendar istoric –20 noiembrie

În 1805 a avut loc premiera singurei opere a lui Beethoven, Fidelio

Fidelio este singura operă lirică scrisă de Ludwig van Beethoven. Fidelio este o dramă în două acte, după libretul german al lui Joseph Sonleithner, care ilustrează triumful dragostei asupra tiraniei. În catalogul creațiilor muzicale ale lui Beethoven, Fidelio este notată Op. (Opus) 72.

Personajele principale sunt Leonora și soțul ei, Florestan. Florestan este luat prizonier, iar din dragoste pentru el, Leonora se travestește într-un bărbat numit „Fidelio”. După mai multe aventuri, Leonora îl salvează pe Florestan din închisoare.

Astăzi este Ziua Universală a Copilului

În fiecare an, pe 20 noiembrie – pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului – UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, promovează respectarea drepturilor copilului și organizează campanii de strângere de fonduri pentru problemele cele mai presante cu care se confruntă copiii, astfel încât fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim.

Tot în această zi, în 1948 s-a născut Constantin Dragomir, poet, prozator român (d. 2007)

Constantin Dragomir - Persoana - CineMagia.ro

A fost jurnalist, compozitor, solist vocal și instrumentist. Constantin-Romeo Dragomir a fost membru al Cenaclului Flacăra în perioada 1981-1985. După 1989, Constantin-Romeo Dragomir a fost deputat în legislatura 1992-1996, ales în județul Dolj pe listele partidului PL’93/PAC.

În 2010 a murit Roxana Briban, soprana Opera din Viena, Opera Română (n. 1971)

Roxana Briban - Wikipedia

În octombrie 2009, soprana Roxana Briban cântă pentru ultima oară la Opera de Stat din Viena, interpretând rolul Contesei Almaviva din opera Nunta lui Figaro. Ultima apariție în fața publicului are loc la Varșovia, în Polonia, pe data de 1 decembrie 2009, cu ocazia Zilei Naționale a României. Concertul de arii și duete, alături de tenorul Piotr Rafalko, este susținut în fața oficialităților române și poloneze, în sala de concerte a Palatului Regal.

Roxana Briban a murit la 39 ani. După aproape un an de inactivitate profesională, motivată de întreruperea angajamentului fix pe care îl avusese cu Opera Națională București, încă din anul 2000, pe fondul cererilor de reziliere a contractelor internaționale primite în decurs de un an, artista decide să-și pună capăt zilelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *