/VIDEO/ Sute de pești morți zac pe malul lacului orășenesc din Edineț

Dezastru ecologic la Edineț, sute de pești morți plutesc pe lacul din oraș, care odată era o zonă de odihnă pentru localnici. Din cauza peștelui care deja este în stare de putrefacție, mirosul insuportabil se extinde pe toată regiunea din vecinătatea iazului.

Oamenii spun că bazinul acvatic nu este îngrijit, iar din cauza mirosului insuportabil nu pot respira.

Mirosul acesta, nici nu poți să respiri, dacă se poate ceva de făcut”

Alături este râu și din râul acesta curge totul în iaz, unde deja ați văzut ce e acolo și ce fel de apă.”

Din cauza apei contaminate a pierit tot peștele din iaz, până și carasul, care este considerată cea mai rezistentă specie de pește.”

Fostul proprietar al lacului, Ruslan Pînzaru, susține că o astfel de situație s-a creat pentru că apele reziduale din sistemul de canalizare din oraș ajung în iaz.

Din oraș se scurg toate canalizațiile în acest iaz. Carasul este ultima specie de pește care piere, vă dați seama deja că aici de-acum nu a mai rămas nici pasăre, nici animal. Totul a pierit aici.”

Reprezentanții Inspecției Protecției Mediului din Edineț, ne-au spus că rezultate analizelor încă nu sunt cunoscute.

Am chemat laboratorul de la Centrul de Sănătate Publică să ia și ei analize, am chemat și laboratorul și de la Bălți, cred că o să fie mâine-poimâine rezultatele. Nu putem să spunem nimic înainte. Trebuie să luăm peștele acela să vedem acolo din pricina la ce e acest lucru. Trebuie să-l luăm, să avem analize.”

Peștele urmează a fi supus unor expertize. Acesta încă nu a fost evacuat din bazinul acvatic.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *